Biden’ın evinden ve eski ofisinden gizli belgeler çıktı! Özel savcı atandı

Yayın tarihi: 13 Ocak 2023 Cuma 1:55 am - Güncelleme: 13 Ocak 2023 Cuma 1:56 am

ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisine ait ofis ve evden gizli belgeler çıktı. Konu hakkında özel savcı atandı. 

ABD Başkanı Joe Biden’ın bir özel mülkünden daha gizli belgeler çıktı. Biden’ın danışmanlarından Richard Sauber, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Biden’ın, 2 Kasım 2022’de Washington’daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi’ndeki ofisinde “gizli” belgelerin bulunmasının ardından, avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi (NARA) ve Adalet Bakanlığı ile süreci işbirliği içinde yürüttüklerini belirtti.

Biden’a “şüpheli hareketler” baskısı!

Avukatların, daha sonra Biden’ın Wilmington ve Delaware’deki Rehoboth Beach’teki konutlarını da araştırdıklarını aktaran Sauber, Delaware’deki konutunda 2009 ile 2017 arasındaki başkan yardımcılığı döneminden kalma “az sayıda yeni gizli belgelerin” bulunduğunu ifade etti.

Sauber, “gizli” ibaresi taşıyan bu belgelerin Biden’a ait bazı kişisel ve siyasi dokümanların arasında bulunduğunu kaydetti. Belgelerin biri hariç hepsinin Biden’ın Wilmington’daki konutunun garajındaki bir depoda bulunduğunu belirten Sauber, bir sayfalık diğer belgenin ise garajın bitişiğindeki bir odada saklanan materyaller arasından çıktığını ifade etti.

ÖZEL SAVCI ATANDI

Başsavcı Merrick Garland ise bağımsız bir savcının, Biden’ın gizli belgeleri hor kullanıp kullanmadığına dair bir soruşturma yürüteceğini kaydetti; bunun için savcı Robert Hur’ün görevlendirildiğini açıkladı.

TRUMP DA BENZER BİR İNCELEMEDE

Biden belgelerini önemli kılan bir diğer nokta, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın benzer bir inceleme altında olmasından kaynaklanıyor.

Donald Trump, FBI’ın Ağustos ayında gizli belgeler nedeniyle evini bastığını duyurmuştu.

Trump, Biden belgelerinin gün yüzüne çıkması sonrası sosyal medya hesabından, “FBI, Joe Biden’ın evlerini ne zaman basacak acaba? Belki de Beyaz Saray’a baskın yaparlar” mesajını paylaşmıştı.

ABD’de ilgili yasa gereği, bu tür resmi belgeler ve elektronik posta yazışmaları Ulusal Arşiv Dairesi’ne gönderilmek zorunda.

GİZLİ BELGELERDE NELER VAR?

Joe Biden’a ait ofisten çıkan ilk grup belgede, ABD istihbarat birimlerinin, Ukrayna, İran ve İngiltere’ye ait bilgilendirme notları yer alıyor.

Beyaz Saray gizli belgelerin, avukatları tarafından Biden’ın Wilmington’daki evinin garajında bulunduğunu açıkladı. Biden’ın özel danışmanı Richard Sauber, “Avukatlar, bazı kişisel ve siyasi belgeler arasında, Obama-Biden yönetimine ait ‘gizli’ ibaresi bulunan kayıtlara rastladı” dedi.

Danışman, biri hariç bu belgelerin tümünün Başkan’ın Wilmington’daki evinin garajında, tek sayfalık bir belgenin de yandaki bir odada bulunduğunu ekledi. Sauber, yönetimin işbirliği halinde belgelerle gerektiği şekilde ilgilenilmesini sağlamaya çalıştığını belirtti.

Biden belgelerin kendisine de sürpriz olduğunu söylemişti. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçilere geçtiği siyasi atmosferde konunun komisyonlar aracılığıyla gündemde tutulabileceği ifade ediliyor.

Biden, Trump’ı hassas belgeleri depolamakla “sorumsuzluk” yapmakla suçlamıştı.