Beyrut’ta çatışma: 6 ölü, onlarca yaralı

Yayın tarihi: 14 Ekim 2021 Perşembe 1:28 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2022 Salı 2:11 pm

Lübnan’da geçen yıl gerçekleşen liman patlamasını araştıran yargıç protesto ediliyor. Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Adalet Sarayı’na yürüyüş gerçekleştirdiği sırada çıkan çatışmalarda 6 kişi hayatını kaybetti.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta limanda meydana gelen ve 250 kişinin hayatını kaybettiği Beyrut Limanı’ndaki patlamayı soruşturan baş yargıç protesto ediliyor. Protestoya katılan kalabalığa ateş açılırken olay yerine çok sayıda ambulans gönderildi. Lübnan ordusu halka sokaktan çekilme çağrısı yaptı.

Protestocular, patlamayı soruşturan Yargıç Tarek Bitar’ın görevden alınması talep etti.

BİNANIN BALKONUNDAN PROTESTOCULARA ATEŞ AÇTI

AP’den bir gazeteci, protesto sırasında bir adamın tabancayla ateş açtığını gördü. Başka bir görgü tanığı, bir binanın balkonundan protestoculara doğru ateş eden insanları gördüğünü söyledi. Beyrut’un Tayune ilçesinde göstericilere keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını açıklayan Lübnan ordusundan kaynaklar, ilkin en az 4 ölü, 12 yaralı olduğunu, kurbanlar içinden bir kadının evinde otururken kurşun isabet etmesi sonucu can verdiğini söyledi. Ardından Hizbullah’a yakın el Meyadin kanalı, en az 6 ölü, 60’dan fazla yaralı haberini geçti. Hastane kaynaklarına göre 12 yaralının durumu ağır. Daha sonra İçişleri Bakanlığı, 6 kişinin öldüğünü doğruladı.

SOKAKTA SİLAHLA GÖRÜLENLERE ATEŞ AÇILACAK

Lübnan ordusu sivillerden Beyrut’ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltmasını istedi, sokaklarda gördükleri silahlı kişilere ateş açacaklarını duyurdu.

HİZBULLAH, LÜBNAN GÜÇLERİNİ SORUMLU TUTTU

Çatışmalara ilişkin açıklama yapan Hizbullah, iç savaş döneminde Sabra ve Şatilla katliamlarını da düzenleyen İsrail destekli aşırı sağcı Falanjistleri temsil eden Lübnan Güçleri’ni sorumlu tuttu. Açıklamada, bugünkü saldırıyı Maruni Hıristiyanların ikinci büyük partisi ‘Lübnan Güçleri’ne bağlı silahlı kişilerin düzenlediği, keskin nişancıların insanları öldürmek amacıyla ateş açtığı’ dile getirildi. Silahlı güçlere ve eğitim kamplarına sahip olmaya devam eden Lübnan Güçlerine liderlik eden Samir Ceca, sıkı bir Suriye karşıtı, Batı ve İsrail yanlısı olarak İsrail işgal-ilhakına karşı direnişe öncülük eden Hizbullah’ın silahsızlanması taleplerinde ısrarcı.

Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği patlamanın merkezi olan Beyrut Limanı’nda büyük yangın