Berkin Elvan davası, savcının Covid-19 olması nedeniyle ertelendi

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 9:49 am - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 9:00 pm

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili şüpheli polislerin yargılandığı davanın Çağlayan Adliyesi’nde yapılması gereken 18’inci duruşması, savcının Covid-19’a yakalanması dolayısıyla 29 Ocak 2021’e ertelendi. Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan “Recep Tayyip Erdoğan benden oğlumu aldın bari adaleti ver” diye seslendi.

Gezi direnişinde polisin attığı gaz fişeği sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili şüpheli polislerin yargılandığı davanın 18’inci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde başladı. Duruşma öncesi Berkin Elvan’ın ailesi ve avukatları adliye önünde açıklama yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da katıldığı açıklamada, duruşmada aile adalet talebini yineledi.

Berkin Elvan’ı vurulması olayıyla ilgili hiçbir tutuklunun bulunmadığı davada bugün esas hakkında mütala verilmesi bekleniyordu. Ancak duruşma saatinde mahkemede taraf avukatları, izleyiciler ve 17’inci Ceza Mahkemesi heyeti yerini aldıktan sonra duruşmanın ertelendiği duyurusu yapıldı. Mahkeme başkanı geçen hafta Hakim ve Savcılar Kurulu kararıyla Yargıtay üyeliğine atandığı için yerine gelen yeni başkan, savcının Covid-19’a yakalanması dolayısıyla yerine nöbetçi savcının bakacağını, ancak bu aşamada mütala verilemeyeceğinden duruşmanın 29 Ocak 2021 tarihine ertelendiğini bildirdi.

AVUKAT ATALAY: ADALETE AÇIZ

Duruşmanın ardından yapılan basın açıklamasında konuşan avukat Can Atalay şunları söyledi:

“Biz adalet istiyoruz. Kelimenin gerçek anlamı ile adalet istiyoruz. 14 yaşında bir çocuğun evinin hemen yakınında güpe gündüz, sokak ortasından öldürülmesinin sorumlularının hesap vermesini istiyoruz. Biz davamızın takipçisiyiz, bundan vazgeçmeyeceğiz. Berkin’in sorumluları adil yargılama olmaması için 2013 Haziran’ından bu yana elinden ne geldiyse yaptı. Adalet istiyoruz. Bir mahkeme var karşımızda, o mahkemenin kendi iddiasını kendi varlık sebebini ciddiye almasını, gerçek durmasını bunun da görünür olmasını istiyoruz.

Bu dosyaya en başından beri siyasal iktidar aklınıza gelen ve gelmeyen tüm müdahale yöntemleri ile müdahale etmeye çalıştı. Müdahale etti. Dosya karar aşamasına gelmişken, dosyada bütün delillerin toplanmasına başkanlık eden, keşfi yapan, bilirkişi raporlarını talep eden, tanıkları dinleyen, sanığı dinleyen mahkeme başkanı son anda terfien tenzil-i rütbe edilmesi açıkça yürütmenin, siyasal iktidarın yargıya müdahalesidir. Biz kimsenin vereceği karara kefil değiliz. Gerek Yargıtay’ın gerek AYM’nin gerekse AİHM’nin kararları gereğince görüntüde dahi adil yargılanma hakkını tesis edemiyorsanız bu memlekete büyük haksızlık ediyorsunuz. Kendimizde, acılı ailemizden geçtik. Bu memlekete büyük haksızlık ediyorsunuz. Olmadık çamuru Berkin’in üzerine sıçratma çabasına gerek yok. Biz adalete açız. Türkiye’nin dört bir yanında insanlar adalete aç. Biz bu davanın takipçisiyiz. Hiçbir ayak oyununa pabuç bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayız. Adalet istiyoruz, adaleti kazanacağız. 29 Ocak 2021 saat 10.30’da başka hiçbir çağrıya gerek olmadan herkesi buraya bekliyoruz.”

BABA ELVAN: BİZ İSTİYORUZ Kİ EMRİ VERENLER YARGILANSIN

Berkin’in babası Sami Elvan ise, “Emsal bir dava olması için Berkin Elvan’ın babası ve ailesi olarak bütün mücadelemizi veriyoruz. İnanın ki önümüzdeki duruşmalarda sizlere çok ihtiyacımız olacak. Sizlerin desteği ile hakkımızı alacağımızı düşünüyorum. Umarım mahkemenin değişen heyeti de gerçek adaleti tesis eder. Herkes hak ettiği cezayı alır. Bugün bir tetikçi yargılanıyor, biz istiyoruz ki emri verenler de yargılansın!”

ANNE ELVAN: ERDOĞAN ÇOCUĞUMU BENDEN ALDIN BARİ CEZAYI VER

Berkin’in annesi Gülsüm Elvan, duruşma sonrası “Ben adalet istiyorum. Yargılansın. Recep Tayyip Erdoğan çocuğumu benden aldın bari cezayı ver. Yeter artık. Ben adalet istiyorum.” dedi.