Damat Albayrak dediğini yaptı! ‘İstersem düşürürüm’ demişti dolar tepetaklak

Yayın tarihi: 9 Kasım 2020 Pazartesi 7:59 am - Güncelleme: 9 Kasım 2020 Pazartesi 2:38 pm

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa kararı sonrası dolar kurunda sert düşüş meydana geliyor. Dolar kuru 8,51’den 8,070’e düştükten sonra 80,11 lirada sabitlendi. Dolar, ilerleyen dakikalarda 8,01 liraya düştü. Euro kuru ise 10 liranın altında seyrediyor. TL yüzde 5’in üzerinde değer kazanarak son 2 yılın en hızlı yükselişi yaşandı.

Hafta sonu önce Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın henüz resmi olarak teyit edilmeyen istifa haberi, piyasalarda bomba etkisi yarattı. TL yüzde 5’in üzerinde değer kazanarak 8.02’ye kadar çekildi. TL’den son 2 yılın en hızlı yükselişi yaşandı.

Bakan Albayrak: Dolarla uğraşmıyoruz, istesek düşürürüz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa açıklamasına piyasalar hızlı tepki verdi. Geçen haftayı rekor 8,51 liradan kapatan dolar kuru saat 12.40 itibariyle 80,070 liraya kadar düşerken, euro ise 10,12 liradan 9,64 liraya seviyesine geldi. Dolar kuru ilerleyen dakikalar da 8,11’e yükselip, 8,01 liraya kadar geriledi. Bakan Albayrak’ın istifa açıklaması sonrası iktidar kanadında sessizlik sürerken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama bekleniyor.

‘İzlediğimiz ekonomi politikalarının somut meyvelerini yakın gelecekte alacağız’

NELER YAŞANMIŞTI

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınması ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram hesabından istifa paylaşımı yapmasının ardından dolar güne 8,3602 seviyesinde başladı.

Geçtiğimiz haftayı 8.50’nin üzerinde kapatan Berat Albayrak’ın gündeme bomba gibi düşen istifasının tartışılacağı yeni haftaya dolar düşüşle başlayarak 8.36 bandında yer alıyor. Euro ise 9.95 TL’den alıcı buluyor.

Türk Lirası’nın tarihsel rekorlarla değer kaybetme sürecinin ekonomi yönetiminde yarattığı sarsıntı sürüyor. 16 ay önce göreve getirilen Merkez Bankası Başkanı’nın cuma gece yarsı görevden alınarak yerine Naci Ağbal’ın göreve getirilmesinden yaklaşık 36 saat sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etti. Albayrak, Instagram’daki mavi tikli resmi hesabından paylaştığı açıklamada, istifasını “sağlık sorunları nedeniyle artık devam edememe” ifadesiyle gerekçelendirdi. “Artık ailesine zaman ayıracağını” belirterek aktif siyasete de ara verdiğini ima eden Albayrak, “at izinin it izine karıştığı çetin bir dönemden” geçildiğini belirttiği, “ülkeye ve ümmete hizmet ettiğini” vurguladığı açıklamasını “Cenabı Allah sonumuzu hayreylesin” diyerek noktaladı. Instagram’da paylaşılan istifa duyurusu için saatlerce resmi açıklama yapılmaması “Albayrak’ın tepkisinin ölçüsünün Beştepe’de öngörülmediği” yorumlarına ve “kabine revizyonu” beklentisine neden oldu.