Bendevi Palandöken: İşyerleri de kira artışına sınır istiyor

Yayın tarihi: 10 Haziran 2022 Cuma 11:40 am - Güncelleme: 10 Haziran 2022 Cuma 11:40 am

Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak düzenleme TBMM’den geçti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, işyeri kiralarının da kapsama alınması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 6 milyon kiracıyı ilgilendiren ve kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak. Ancak düzenlemeye, işyerleri dahil edilmedi.

PALANDÖKEN’DEN ÇAĞRI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada işyeri kira artışına da sınır getirilmesi çağrısı yaptı.

FAHİŞ ZAM TALEBİ

Pandeminin etkisiyle esnafın zor süreç geçirdiğini hatırlatan Palandöken, “Esnafımızın zorlandığı başlıklardan biri de kiralar. Konutlar için tavan zam getiren uygulama ile kiracılar nefes aldı. Şimdi aynı avantajın esnaflar için de geçerli olmasını bekliyoruz” dedi. Kimi işyeri sahiplerinin tıpkı konutlarda olduğu gibi fahiş zamlar talep ettiğini belirten Palandöken, “Enflasyon nedeniyle yasal zam oranı zaten yükseldi. Buna rağmen kimi mülk sahipleri bu oranın da üzerinde zam istiyor. Tatil beldelerinde, kimi organize sanayi bölgelerinde kira rakamları Dolar bazında belirleniyor. Bu dönemde esnafın bu yükü kaldırması mümkün değil. Öyle ki dükkanındaki tüm malı satsa kirasını ödeyemeyecek kişiler var” diye konuştu.

TESK Başkanı Palandöken fiyat istikrarı için çözümü gösterdi

‘DÜKKÂNI BOŞALT’ DENİLİYOR

İstenilen rakamları karşılayamayan esnafa ‘dükkanı boşalt’ denildiğini belirten Palandöken, “İşyeri yapısı gereği konuttan farklı. Çoğunlukla natamam alınıyor, masraf yapılıyor. Esnafın işlerinin oturması birkaç yıl alıyor. Tam esnaf sistemini kuruyor, bu defa kira sorunu karşısına çıkıyor. Bu dönemde birçok zorlukla mücadele eden esnafa kira konusunda destek olunmasını, konuttaki düzenlemeye işyerinin de dahil edilmesini bekliyoruz” dedi.

6 soruda kira düzenlemesi… Yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak?