6 soruda kira düzenlemesi… Yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak?

Yayın tarihi: 9 Haziran 2022 Perşembe 11:00 am - Güncelleme: 9 Haziran 2022 Perşembe 11:00 am

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak düzenleme TBMM’den geçti. Peki yeni düzenleme nasıl olacak? İşte 6 soruda merak edilenler…

Yaklaşık 6 milyon kiracıyı ilgilendiren ve kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ düzenlemeyi “Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair geçici hüküm Borçlar Kanunu’na Adalet Komisyonu’nda eklenecek. Böylelikle konut kiralarında 1 yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor” diye açıklamıştı.

Düzenlemeye ilişkin pek çok ev sahibi ve kiracının aklında soru işaretleri oluşurken, Gayrımenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz NTV’de düzenlemeye ilişkin en çok merak edilen sorulara yanıt verdi:

1- Geçmişe dönük yapılan kira anlaşmalarını da etkileyecek mi?

TBMM’de yeni kabul edilen kira artışı sınırının uygulanabilmesi için 1 Temmuz’da başlayıp 30 Haziran’da biten sözleşme olması gerekiyor. Düzenleme halihazırda oturan ve oturmaya devam eden özellikle de 1. ve 5. yılı arasında uzama dönemi gelmiş kiracılar için bir can simidi oldu. Daha çok eski kiracıları koruyan bir düzenleme söz konusu oldu.

Kira artışına yüzde 25 sınırı

2- Geçimini kira geliriyle sağlayan ev sahibi dava açabilir mi?

O vatandaş (ev sahibi) dava açabilir. Beşinci yılını dolduran kiracılar için mal sahiplerinin kira tespit davası açarak kirayı yükseltme hakkı var. Orada bir yüzde 25 limiti yok. Öte yandan bu kalıcı değil, geçici bir düzenleme.

3- Kira tespit davası açan ev sahipleri ne yapacak?

Ev sahibi kira tespit davası için ihtarname çekmiş ise ve kiracı 5. yılı doldurmuşsa davayı açar, mahkemeye gider, mahkeme bilirkişi atar. Tüm kriterler bilirkişi tarafından tespit edilir. Hakim, hakkaniyet oranında indirim de uygulayarak kirayı yeniden belirler. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak. Fakat kiracı 5. yılını doldurduysa ev sahibi bunun üzerinde bir artış da talep edebilir.

4- Yasa Meclis’ten geçmeden önce yapılmış kira sözleşmeleri devam eden vatandaşlar da yüzde 25’lik artış sınırına geri dönme hakkına sahip olabilirler mi?

Bu kira artış sınırının uygulanabilmesi için 1 Temmuz’da başlayıp 30 Haziran’da biten kira sözleşmesi olması gerekiyor. Yani 1 Temmuz’da yenilenen kira sözleşmesi olmalı.

5- Ev sahibi evi satarsa haklarım ne olacak?

Ev satıldığı takdirde kiracının eski kira sözleşmesi devam eder. Yeni malikin mevcut kiracıya iki hakkı var. Ya 6 ay süre verir ya da eski kira sözleşmesinin bitim tarihinde 1 ay içerisinde dava açabilir. Yeni malikin dava açabilmesi için ihtiyacı olduğunu ispat etmesi gerekir.

6- Haziranda sözleşmesi yenilenen vatandaş ne yapacak?

Mesela bu ay sözleşmesi yenilenenler bu fırsattan faydalanamaz. Onlar açıklanan en son TÜFE 12 ay ortalaması olan yüzde 39.33 oranında zam yapmak durumunda. Geriye dönük bir uygulama olmaz.

Kira düzenlemesi Meclis’ten geçti