Haber

Bekçilere yeni yetkiler geliyor!

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bekçilere kimlik sorma ve adli görev verilmesini içeren kanun teklifini TBMM'ye sunduğunu açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bekçilere kimlik sorma ve adli görev verilmesini içeren kanun teklifinin TBMM'ye sunulduğunu duyurdu. https://tele1.com.tr/bekciler-trans-kadina-saldirdi-22694/

GÖZALTINA ALABİLECEK

Kanun teklifi 18 maddeden oluşuyor. Bekçiler, olay çıktığı zaman suçluları gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkanı geliyor. https://tele1.com.tr/bekcilerden-vatandasa-gbt-teroru-ters-kelepce-darp-64299/

MÜDAHALE YETKİSİ

Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

23 Kasım’da İzmir’de bekçi ve vatandaşlar arasında yaşanan ‘kimlik sorma’ kavgasının ardından İzmir 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığına hükmetti. Emniyet Genel Müdürlüğü ise, mahkemenin verdiği bu kararın 'yetkiyle ilgilisi olmadığı' yönünde açıklama yaparak bekçilere kimlik sorma yetkisini yönetmeliğe dayandırdı. https://tele1.com.tr/bekciler-kimlik-sorabilir-mi-mahkemeden-emniyetin-aksi-karar-116840/ Gazete Duvar’dan Hacı Pişkin’in haberine göre, hukukçular ise mahkemenin, mahalle bekçileriyle ilgili verdiği kararla aynı düşüncede. Avukat Benan Molu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasıyla ilgili, “EGM’nin dayanak olarak gösterdiği 16’ncı madde, takip edip araştırmadan ve suç üstü halinde yakalayarak karakola götürmekten bahsediyor” diyor. Molu yönetmeliğin tek başına bekçilere kimlik sorma yetkisi vermeye yeterli olmadığını dile getirdi. Molu, “Kimlik sorma özgürlük ve güvenlik hakkı, kişisel verilerin korunması, özel hayatın korunması hatta bazı durumlarda ayrımcılık yasağı gibi pek çok hakka yönelik bir müdahale olarak görülebileceği için söz konusu müdahalenin mutlaka açık, anlaşılabilir ve ulaşılabilir bir kanun maddesiyle düzenlenmesi gerekiyor. Bizim mevzuatımızda bu yetki Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda polise tanınmış. Yönetmelik tek başına yeterli değil, yönetmelik böyle bir yetki de vermiyor. O yüzden İzmir mahkemesinin kararı doğru. Yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün söylediği gibi sadece o kişileri ve o bölgeye bağladığı iddiası da doğru değil. Bekçiler sadece o mahkeme kararının verildiği kişileri değil, kimseyi durdurup kimlik soramaz.” ifadesini kullandı.