Beethoven’in saç telinden DNA dizilimini çıkarttılar! Ölümü ile ilgili yeni iddia

Yayın tarihi: 23 Mart 2023 Perşembe 10:06 am - Güncelleme: 23 Mart 2023 Perşembe 10:06 am

Dünyanın en önemli klasik müzik bestecisi Ludwig van Beethoven’ın saç telleri üzerinde yapılan DNA incelemesi, bestecinin ölüm nedeniyle ilgili yeni bilgileri gün yüzüne çıkardı.

Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın yıllardır tartışılan ölümü hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. Beethoven, 26 Mart 1827’de uzun süren bir hastalık sonucu 56 yaşında hayata veda etmişti. Yıllarca işitme kaybından mustarip olan ünlü müzisyenin kurşun ya da balık zehirlenmesinden öldüğü iddiaları gündeme gelmişti.

Son iddialara göre Beethoven’ın saç telleri üzerinde yapılan DNA incelemesi, bestecinin ölüm nedeniyle ilgili yeni bilgileri gün yüzüne çıkardı. Araştırmacılar, arkadaşları tarafından hatıra olarak alınan saç telleri üzerinden yaptıkları DNA diziliminde Beethoven’ın karaciğer hastalığına yatkın olduğunu ve ölümünden aylar önce Hepatit B’ye yakalandığını tespit etti.

Beethoven hayatı boyunca hiç seks yapmamış

SAÇ TELİYLE YAPTILAR

Genetik araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Tristan Begg, 8 saç teliyle yaptıkları analizde ünlü müzisyenin ölümüne ışık tutmaya çalıştıklarını söyledi. Araştırmada Beethoven’ın genetik yatkınlık ve alkol tüketiminin karaciğer hastalığına yol açmış olabileceği kaydedildi.

Beethoven’ın uzun süren bir hastalık sonucu 20’li yaşlarda duyma yetisini kaybetmeye başladığı ve 40’larının ortasında tamamen sağır olduğu biliniyor. Besteci genç yaşlarından itibaren kronik karın ağrılarıyla da mücadele ediyordu.