Başörtüsüz yarışan İranlı kadın sporcudan şüphe uyandıran açıklama

Yayın tarihi: 18 Ekim 2022 Salı 12:41 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2022 Salı 7:39 pm

Güney Kore’de katıldığı turnuvada başörtüsüz yarışan İranlı tırmanıçı Elnaz Rekeabi, gözaltına alındığını iddia edildi. Rekabi’nin Instagram hesabından paylaşım yapılarak başörtüsünün ‘istemsizce’ çıkardığı iddia edildi.

İran’da başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle alındığı gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolarda kadınlar zorunlu olarak taktıkları başörtülerini çıkardı. Şimdiye kadar zorunlu başörtüsü kuralı nedeniyle birçok olimpiyattan geri kalan İranlı sporculardan Elnaz Rekabi, final elemelerine başörtüsüz katıldı. Güney Kore’de İran takımının kaldığı otel Garden Seoul, takımın pazartesi günü otelden ayrıldığını açıkladı.

BBC Dünya Servisi sunucusu Rana Rahimpour, Twitter’dan paylaştığı mesajda Rekabi’nin Tahran’a giden bir uçağa bindirildiğini ve “güvenliğine dair endişeler olduğunu” söyledi. Rekabi’nin kadın sporcular için başörtüsü kuralını ihlal ettiği için İran’da gözaltına alınmış olabileceği iddia edilirken Tahran bu iddiayı yalanladı.

BBC Farsça Servisi, konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların tırmanışçı Elnaz Rekabi’nin pasaportu ve cep telefonuna el konulduğunu düşündüğünü aktardı.

ŞÜPHE UYANDIRAN AÇIKLAMA

BBC’nin haberine göre;Rekabi’nin Instagramdan açıklama yaptığı iddia edildi. Rekabi’nin Instagram hesabındaki  gönderisinde “herkesi endişelendirdiği” için özür dilediği ve İran’a döndüğü yönünde bir paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, “Kötü zamanlama ve beklenmedik tırmanma çağrısı nedeniyle başörtüm istemsizce çıktı” dedi.

İran polisi kadın göstericiyi taciz etti