İran polisi kadın göstericiyi taciz etti

Yayın tarihi: 16 Ekim 2022 Pazar 1:55 am - Güncelleme: 16 Ekim 2022 Pazar 9:28 am

İran’da şeriata karşı ayaklanan halkın eylemleri devam ediyor. Rejim polisi, protestolar esnasında bir kadını taciz etti. Polisin bir kadın protestocuyu gözaltına alırken taciz etmesi kameraya yakalandı.

İran, on yıllardır görülmemiş boyutlarda protestolarla karşı karşıya. Hükümet sosyal medya platformlarını engellese de internet kullanıcıları görüntüleri paylaşmanın yeni yollarını buluyor.

Protestolar geçen ay 22 yaşındaki İranlı Mahsa Amini’nin dövülerek öldürülmesi ile başladı. Amini, ‘ahlak polisi’ tarafından başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesi ile dövüldü.

Protestolar başladığından beri pek çok video İran’da ve dünya genelinde gündem oldu. Bu son video ise Tahran’daki Arjantin Meydanı’nda Çarşamba akşamı çekildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; görüntülerde koruyucu kıyafetleri ve kasklarıyla bir grup motosikletli polisin, bir kadın protestocunun etrafında toplandığı görülüyor. Polislerden biri kadını boynundan tutarak yaklaşık 20 polisin arasına götürüyor. O sırada kadına arkadan yaklaşan polislerden biri kadının kalçasını elliyor. Etrafına daha fazla polisin geldiği kadın bu sırada yere oturuyor. Videoyu çeken kadının “Saçını çekiyorlar” dediği de duyuluyor.

O sırada yoldan geçen arabalar da bu yaşananları korna çalarak protesto ediyor. Başörtüsü olmayan kadın videonun devamında polislerin elinden kurtularak koşuyor. O noktada videoyu çeken kadının “Şu polise bak, bir de gülüyor” dediği duyuluyor.

Bu görüntünün kamuya açık bir alanda çekilmesi, güvenlik güçlerinin kapalı kapılar ardında neler yapıyor olabileceğini tekrar tartışmaya açtı. Bir sosyal medya kullanıcısı “Kadın tacizlerini cezaevlerinden sokaklara mı taşıdınız?” paylaşımında bulundu.

İran’da pek çok tutuklu, özellikle de siyasi tutuklular yıllardır cinsel ve fiziksel istismara maruz kaldıklarını aktarıyor.

 

İran tarihinden Türkiye dersleri – I