İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu: AYM’ye taşıyacağız

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2020 Cuma 10:49 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2020 Cuma 12:41 pm

Baro başkanları AKP’nin Meclis’e sunduğu çoklu baro yasa teklifi Genel Kurul’da görüşülürken gece Ankara Kuğulu Park’ta polis barikatları arasında geçirdi. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel AKP’nin oy hesabıyla bu yasa değişikliğini yaptığını söyleyerek, “Toplantı salonunda durmadan yalnızca oy için girip çıkan bir iktidar bloğundan söz ediyoruz” dedi. Teklifi Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirten İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Tablo direnç gösteren insanların korku iklimine rağmen kazanabilecekleri gibi bir olguyu ortaya çıkardı” ifadelerini kullandı.

Baro başkanları AKP’nin Meclis’e sunduğu çoklu baro yasa teklifi Genel Kurul’da görüşülürken gece Ankara Kuğulu Park’ta polis barikatları arasında geçirdi. Kimi baro başkanı bankın, kimisi de kaydıraklar üzerinde uyudu. Çankaya Belediyesi baro başkanlarına çorba dağıttı.

Ankara’da barolara polis engeli: ‘Görüntüler korkunç’

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, parktaki nöbeti sadece kendileri için değil Türkiye’nin demokrasisi ve insan hakları mücadelesi için tuttuklarını söyleyerek, “Kadınlar şiddete uğramasın, çocuklar istismar edilmesin, doğa talan edilmesin, insan hakları ihlal edilmesin istemiyle nöbetteyiz. Siyasi iktidar şu anda AK barolar yaratma peşinde. Toplantı salonunda durmadan yalnızca oy için girip çıkan bir iktidar bloğundan söz ediyoruz. Orada konuşulanları dinleme zahmetine dahi katlanmıyorlar. Bu kadar baştan sağma ve oy hesabıyla yapılan bir değişiklikten söz ediyoruz” diye konuştu.

‘Çoklu baro’ sisteminin birinci bölümü kabul edildi

DURAKOĞLU: DİRENENLER KAZANIYOR

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ise kendileri beklerken gazetecilerin alandan çıkarıldığını ve halkın haber alma hakkının engellendiğini vurgulayarak, “Tablo direnç gösteren insanların korku iklimine rağmen kazanabilecekleri gibi bir olguyu ortaya çıkardı. Halkımızın buna çok ihtiyacı olduğunu görüyorum. Direncimizi asla kırmayacağız” dedi. Yasa teklifi Meclis’ten geçip yasallaşırsa Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirten Durakoğlu, “Direnenler kazanıyor” diye ekledi.

Öte yandan bugün Türkiye’nin birçok ilinden avukatların baro başkanlarına destek olmak için gelmesi bekleniyor, Ankara Barosu’na kayıtlı bir grup avukat Kuğulu Park’ın yanındaki Tunalı Hilmi Caddesi’nde slogan ve dövizler eşliğinde yürüdü. ODTÜ’li LGBTİ bireyler de baro başkanlarına destek oldu.

BANK VE KAYDIRAKTA SABAHLADILAR

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan ‘çoklu baro’ teklifine karşı olan baro başkanları, Ankara Kuğulu Park’ta nöbet tutmaya başladı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel parktaki kaydıraklarda uyudu.

Dün barikat kurularak baro başkanlarının ve avukatların parka girişine izin verilmemiş, barikatlar bazı vekiller tarafından yıkılmıştı.

Meclis Genel Kurulu’nda ise çoklu baro teklifinin birinci bölümünde yer alan 12 madde dün gece yarısı kabul edildi.

Toplam 28 maddelik teklifin ikinci bölümüne bugün 14.00’te devam edilecek.