Barış Pehlivan davasında karar çıkmadı

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 9:41 am - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 7:58 pm

“Kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla tutuklu bulunan Gazeteci Barış Pehlivan hakkında savcı mütalaada Barış Pehlivan’ın ceza almasını istedi. Mahkeme heyeti ise karar vermeden davayı 16 Kasım’a erteledi. Barış Pehlivan karara, “1,5 dakika okunacak, incelemeye cesareti olmadığı yazı için ben hapse gönderiliyorum” diyerek tepki gösterdi.

Maltepe Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıktı.

Çağlayan Adliyesi’ne, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen, yazı işleri müdürü Cafer Kurt, yazarımız Barış Terkoğlu, Miyase İlknur, Mehmet Ali Güller, CHP’li Gürsel Tekin, Ali Şeker, İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile çok sayıda gazeteci, siyasi ve yurttaş geldi.

PEHLİVAN’DAN ÇAĞRI

Meslektaşları gazeteci için ‘dayanışma’ çağrısı yaparken duruşma öncesi Pehlivan, “Biliyorsunuz ki; Cumhuriyet’teki bir yazıma açılan dava gerekçe gösterilerek hapse atıldım. On binlerce suçlunun dışarı çıktığı infaz düzenlemesinden de hakkım olmasına rağmen yararlandırılmadım. Şimdi o davanın günü geldi. Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde buluşalım” ifadelerini kullandı.

“BU DAVAYI HABER YAPACAK BÜTÜN MESLEKTAŞLARIM HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAK ZORUNDAYIM”

Barış Pehlivan, yaptığı savunmasında bir yargılama sürecini konu eden bir yazı kaleme aldığını vurguladı.

Barış Pehlivan, yargılandığı davayı takip eden meslektaşlarının da bir yargılama sürecini kaleme alacaklarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Şimdi bu salonda ve adliye içinde onlarca gazeteci var. Bu davayı takip ediyorlar, haliyle haberini de yapacaklar. O haberlerinde Ömer Faruk Aydıner’in benim hakkımdaki şikâyet dilekçesini de yazabilirler.

Öyle ya, işleri bu ve dava hakkında gizlilik kararı yok.

Gelin görün ki…

Eğer şu an sanık olduğum bu davanın iddianamesine değer verirsem, benim şu an yargılandığım bu davayı haber yapacak olan tüm meslektaşlarım hakkında suç duyurusunda bulunmam gerekiyor. Hatta bu suç duyurusunun iddianameye dönüştürülüp, hepsinin sizin karşınızda sanık olması gerekiyor.

Bu dava budur Sayın Hâkim…”

“HANGİ KONULARI YAZIP YAZAMAYACAĞIMIZI LÜTFEN AÇIKLAYIN”

Barış Pehlivan’ın savunmasının ardından savcı verdiği mütalaada Pehlivan’ın cezalandırılmasını istedi.

Mütalaanın ardından söz alan Pehlivan, “Topu topu 4-5 paragraftan oluşan bir yazıdan eğer ceza çıkarsa biz gazetecilerin hangi konuları yazıp yazamayacağımızı lütfen açıklayın. O zaman adliyenin içindeki tüm gazetecileri adliyeden kovun çünkü işleri benim yaptığımı yapmaktır” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti karar vermeden duruşmayı 16 Kasım tarihine erteledi.

PEHLİVAN İSYAN ETTİ: İNCELEMEYE CESARETİ OLMADIĞI İÇİN HAPSE GÖNDERİLİYORUM

Barış Pehlivan, kararın ardından mahkeme salonunun önünde karar tepki gösterdi. Pehlivan, “Aylar önce yazılan bir iddianame, aylar önce tartışılan bir dava ve hakim sadece bahaneyle UYAP’ta olan dosyaları okumadığı için beni hapise göndermeye karar veriyorlar. Bomboş bir dava. 1,5 dakika okunacak, incelemeye cesareti olmadığı yazı için ben hapse gönderiliyorum. Bunun adı hukuk değildir. Bunun adı adalet değildir. Bunun adı vicdan değildir” şeklinde konuştu

Barış Pehlivan Adalet Bakanı Tunç’a sordu: Özgürlüğüm için hangi çeteye mensup olmam lazım?