Bakın 3 bin yıl önce işe gelmeme sebepleri neydi? Bira yapmak Antik Mısır’da geçerli sebep

Yayın tarihi: 31 Ekim 2023 Salı 9:38 am - Güncelleme: 31 Ekim 2023 Salı 9:38 am

Antik Mısır dönemine ait üç bin yıllık tablette işçilerin işe gelmemek için gösterdiği sebepler kaydedildi. British Museum’de sergilenen tablete göre, Antik Mısır’da yaşayan insanların işe gelmemek için bira mayalamak, yakınlarını mumyalamak, hastalık, yakınının regl olması gibi sebepleri var.

British Museum’de sergilenen, milattan önce 1250’li yıllara ait bir kırık çömlek parçasının üzerinde yer alan yazılar Antik Mısır’da işçililerin işe gelmeme sebeplerini ortaya koydu.
NTV’de yer alan habere göre, 2. Ramses dönemine denk gelen 40 işçinin 280 günlük mesai dönemi boyunca işe gelme durumları kayıt altına alındı. Eğer işçiler herhangi bir sebeple işe gelmediyse bu özel sebepler ve tarihleri not edildi.

İŞTE İŞE GELMEME SEBEPLERİ…

Kayıtlara göre işe gelmeme sebepleri arasında bugün bize garip gelse de bira mayalamak gibi antik Mısır’da önemli sayılan gerekçeler de bulunuyor. Antik Mısır’da bira daha yoğun ve tatlı aynı zamanda besleyici bir ürün olarak hem büyüklere hem çocuklara veriliyor.

Kayıtlara göre Pennub adındaki bir işçi annesinin hasta olması gerekçesiyle işe gitmiyor. Seba adındaki işçi ise akrep sokması nedeniyle mesaisini kaçırıyor.

Yine eşi ya da kızı kanadığı için işe gelmeyen işçiler bulunuyor. Tarihçilere göre bu kadınların regl dönemine işaret ediyor. Modern zamanda bir yakının regl olması işe gelmeme mazereti olarak kabul edilmese de kayıtlar antik Mısır’da erkeklerin bu dönemde evde daha fazla sorumluluk aldıklarına işaret ediyor.

İşe işe gelmeme arasında Mısır’a özgü sebepler de var. Bunların başında ise bir yakını mumyalamak geliyor. Mısırlılar yakınlarını mumyalayarak gömüyorlardı, cenaze işleri için işçilerin işe gitmediği anlaşılıyor.