Bakanlıktan yazı gitti! AKP’den barolara ‘numara’ tehdidi

Yayın tarihi: 2 Şubat 2023 Perşembe 8:35 am - Güncelleme: 2 Şubat 2023 Perşembe 8:35 am

Adalet Bakanlığı’nın , İstanbul ve Ankara Baroları’na gönderdiği, isimlerinin yanında “1 No’lu” ibaresinin kullanılmasını istediği yazıya barolardan tepki geldi. Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada “Ankara Barosu’nun Başkent Barosu olduğunu unutanlar bilsinler ki ne abalarına aldanırız ne de altından gösterdikleri sopadan korkarız” denilirken İstanbul Barosu’ndan “Kurduğunuz büroları numaralandırabilirsiniz” yanıtı geldi.

Adalet Bakanlığı baroları bölmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlık, İstanbul ve Ankara Baroları’na isimlerinin yanında “1 No’lu” ibaresinin kullanılmasının istendiğine yönelik bir yazı gönderdi.

Bakanlığın yazısında, “Birden fazla baro kurulan illerde o yer baroları ancak birden başlamak suretiyle o ilin adıyla numaralandırılması gerekir. Bu itibarla Ankara ve İstanbul illerinde ikinci baroların kurularak tüzel kişiliklerini kazanmaları sonrası artık buralarda Ankara Barosu ve İstanbul Barosu değil, Ankara 1 No’lu Barosu, Ankara 2 Nolu Barosu, İstanbul 1 No’lu Barosu ve İstanbul 2 No’lu Barosunun tüzel kişilik olarak mevcut bulunduğu ve anılan baro isimlerinin kanunda öngörüldüğü şekilde kullanımının ihtiyari değil yasal zorunluluk olduğu nazara alındığında bunun haricindeki kullanımların usul ve yasalara uygun olmayacağı açıktır” ifadelerine yer verildi.

“NE ABALARINA ALDANIRIZ NE DE ALTINDAN GÖSTERDİKLERİ SOPADAN KORKARIZ”

Bakanlık tarafından gönderilen bu yazıya ise İstanbul ve Ankara Baroları’ndan tepki gecikmedi. Ankara Barosu yönetimi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“14 Temmuz 1924 tarihinde kuruluşunu tamamlayan, Cumhuriyetle yaşıt Ankara Barosu gücünü geçmişinden ve mensubu olan bağımsız avukatlardan almaktadır. Türkiye Barolar Birliği’nin kuruluşunda da öncü rol oynayan Baromuzun adına herhangi bir numara verilmesi hiçbir makamın had ve yetkisinde değildir. Ankara Barosunun Başkent Barosu olduğunu unutanlar bilsinler ki ne abalarına aldanırız ne de altından gösterdikleri sopadan korkarız.”

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ise, “Barolar bağımsızdır. Avukatlar bağımsızdır. Biz 144 yıllık ve 59 bin 754 üyesi bulunan İstanbul Barosu’yuz. 2 No’lu bürolarınız değiliz. Ayrıca 2 No’lunun tüzel kişilik kazandığı da sizin iddianızdır. Kurduğunuz büroları numaralandırabilirsiniz” açıklamasını yaptı.

Ankara Barosu harekete geçti! Çocuk istismarı için ihbar hattı