Bakanlık Oy ve Ötesi’ni sandıktan uzak tutmak için emniyeti görevlendirdi iddiası

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2023 Cuma 9:28 am - Güncelleme: 26 Mayıs 2023 Cuma 9:28 am

Gazeteci Barış Pehlivan, emniyet müdürlerinin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha çok oy aldığı bazı okullarda Oy ve Ötesi müşahitlerini sandıktan uzak tutmak için görevlendirildiğini iddia etti.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimi için üç büyük kentteki bazı okullarda 1. sınıf Emniyet Müdürü olan polis başmüfettişlerinin görevlendirildiğini yazdı. Sadece İstanbul’da 61 görevlendirme yapıldığını belirten Pehlivan, seçilen bölgelerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun oylarının Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde olduğunu ifade etti. Pehlivan, emniyet müdürlerinin Oy ve Ötesi üzerinden gelen müşahitleri sandığa yaklaştırmamaya çalışacağını iddia etti.

Soylu’dan Oy ve Ötesi’ne ‘engel’ sinyali

Pehlivan’ın yazısından bir bölüm şöyle:

“Normalde, seçim günü okullarda güvenlik için komiser ve komiser yardımcısı görevlendirilirdi. YSK’nin de bu konuda bilgisi ve izni olurdu.

Ancak öğrendim ki…

Emniyet Genel Müdürlüğü ile valilikler aracılığıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu pazar günü için özel bir görevlendirme yapıldı. Buna göre, 1. sınıf Emniyet müdürü olan polis başmüfettişleri de seçim günü üç büyük kentte belirlenen okullarda hazır bulunacak.

Örneğin, sadece İstanbul’un 19 ilçesindeki okullarda 61 polis başmüfettişi görevlendirildi.

Peki, amaç ne?

Emniyet müdürlerine verilen sözlü talimatta, Oy ve Ötesi aracılığıyla gelen müşahitlerin sandık çevresine yaklaştırılmaması istenildi.

Hukukta ve görev tanımında yeri olmayan bu kararın uygulanacağı okulları inceliyorum…

Neredeyse hepsindeki katılım oranı yüzde 91 düzeyinde. Yani, seçmenler vatandaşlık görevine yoğun bir şekilde sahip çıkmış.

İşin çarpıcı yanı ise şu:

Misal, İstanbul’un bir ilçesindeki birinci turda kullanılan oy oranlarını inceliyorum…

Kılıçdaroğlu küçük bir oranla Erdoğan’a karşı birinci çıkmış.

İşte bu pazar o ilçedeki 7 ayrı okula polis başmüfettişleri görevlendirildi.

Özel görevlendirmenin yapıldığı okullardan birine bakıyorum: İlk turda yüzde 92.51 oranında katılım olmuş. Kılıçdaroğlu 13 bin 169 oyla, 7 bin 462 oy alan Erdoğan’ın önüne geçmiş.”

Seçim sonuçlarını küsuratına kadar bilen Soylu Oy ve Ötesi’ni hedef gösterdi