Bakan Nebati enflasyonun nedenini buldu: Beklentiler

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2022 Salı 11:37 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2022 Salı 11:37 am

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 21. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Nebati burada yaptığı konuşmada enflasyonun nedeni hakkında, “Şu anda enflasyonun bu rakamlara gelmesindeki en büyük etken beklentiler haline dönüşmüştür. Büyük ölçüde beklentilerdeki bozulmalardan ve dışsal faktörlerden kaynaklanan fiyat artışlarının vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansımasına yönelik adımlarımızı aralıksız atıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin (TKBB) 21. Olağan Genel Kuruluna katılarak enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“TÜM DÜNYA SON 40 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYON ORANLIYLA KARŞI KARŞIYA”

“Tüm dünya, son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya. Örneğin İspanya’da üretici fiyat artışları bir buçuk yıl içinde yıllık bazda negatif seviyelerden yüzde 40’ın üzerine ulaşmış vaziyette. Mevcut küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz büyümeye devam ediyor. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü gösteriyor.”

“İhracatta her ay yeni rekorlara imza atıyoruz. Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz 23,4 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdık. Bu ayda enerji hariç ihracatımız ithalatımızı geçmiş durumda.”

“EKONOMİMİZ ÜRETİYOR, İHRAÇ EDİYOR”

“Ekonomimiz üretiyor, ihraç ediyor, istihdam oluşturuyor ve daha da önemlisi bunu gerçekleştirirken organik ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyuyor. Enflasyon beklentilerindeki katılığın kırılmasını önümüzdeki dönemde beraber sağlayacağız. Milletimizi enflasyon baskısı altında ezdirmemek için, devlet-millet kucaklaşmasıyla gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.”

“BEKLENTİLER…”

“Bu işi başaracağız. Yanlış yapanın üstüne de gideceğiz. Şu anda enflasyonun bu rakamlara gelmesindeki en büyük etken beklentiler haline dönüşmüştür. Bu beklentileri hep beraber kıracağız. Enflasyonla mücadele konusunda ne kadar kararlı olduğumuzu bir defa daha vurguluyorum. Büyük ölçüde beklentilerdeki bozulmalardan ve dışsal faktörlerden kaynaklanan fiyat artışlarının vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansımasına yönelik adımlarımızı aralıksız atıyoruz.”

Nebati ile görüşen sektör temsilcilerinden vahim haber: Konut fiyatları düşmez