Haber

Bakan Kurum: Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumda

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır" dedi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Afet Koordinasyon Merkezi'nden yaşanan depremlere ve müdahale çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkıcı etki gösteren depremlerin son bir asırda yaşanan en büyük felaket olduğunu belirtti. Kurum, "Gaziantep'te can kaybı 468 oldu. Deprem bölgedeki 10 ilimizi doğrudan etkilemiştir. Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır" açıklaması yaptı. İlk meydana gelen depremin bazı binaları "yorduğunu" ve az-orta hasar gördüğünü ancak ikinci depremle beraber bu binaların "yıkılmak durumunda kaldığını" söyledi. 10 ilde 30 vali ve 47 kaymakamın görevlendirildiğini ifade eden Bakan Kurum, Gaziantep özelinde 581 binanın yıkıldığını, 468 kişinin öldüğünü, 3 bin 570 kişinin de yaralandığını belirtti. Kurum, arama kurtarma çalışmalarında ilk 72 saatin çok kıymetli olduğunu ve daha önceki depremlerde 100. saatte bile enkaz altından insanların kurtarıldığını hatırlattı. Kurum ayrıca, depremlerde tahrip olan Gaziantep Adana karayolunun yarım saat içerisinde ulaşıma açmayı planladıklarını söyledi. Bu yolun yardımların pek çok ile daha hızlı ulaşabilmesi için önemli olduğunu aktardı. Bakan Kurum, Gaziantep'in ilçelerinde iletişim sorunlarını gidermek için mobil baz istasyonları gönderildiğini ve yaralılara müdahale için sahra çadırlarının kurulduğunu da ifade etti.

"SON BİR ASIRDAKİ EN BÜYÜK FELAKET"

Bakan Kurum'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle: "Birçok ilimiz doğrudan deprem hasarı yaşamış durumdadır. Tabi hep söylüyoruz ülkemizin yüzde 70'den fazlası deprem bölgelerinde yaşıyor. Bu yaşadığımız deprem Erzincan depreminden sonra ülkemizin son bir asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir. 10 ilimizi doğrudan etkilemiş, illerimizin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık... Yaşadığımız süreç son 1 asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Tüm ekiplerimiz, illerimizdeki bakanlarımız, valilerimizin koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı.

468 CAN KAYBI

Deprem bölgesinde süreci 24 saat esasıyla takip ediyoruz. Gaziantep özelinde baktığımızda 581 yıkık binamız var, can kaybımız 468'e ulaştı. 3 bin 570 yaralı vatandaşımız var, enkazlardan onları kurtardık.

72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

İlk andan itibaren emin olun yüzlerce ambulansımız bilfiil gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerimizde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar. Ocaklarımıza ateş düştü, bu acı tarif edilemez. Bu süreci, ikinci 24 saate girdik. 72 saat bizim için çok kıymetli. Arama-kurtarma ekiplerimiz koordinasyonunda tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye'mize baş sağlığı diliyorum. Antep özelinde baktığımızda, deprem Merkez, Şehitkamil, Islahiye ilçelerinde etkili oldu"