Bakan Koca’nın ‘1 milyon kutu depoladık’ dediği ilaç nedir? ‘Tedavi etkileri bilinmiyor’

Yayın tarihi: 15 Nisan 2020 Çarşamba 3:09 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2020 Çarşamba 4:02 pm

Nörobilimci Dr.Çağhan Kızıl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “1 milyon kutu depoladık” dediği ‘Hidroksiklorokin’ ilacının olası etkilerini yazdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, hiçbir ülkenin erken dönemde kullanmadığı Hidroksiklorokin ilacından 1 milyon kutu alındığını söylemişti. Koca, “Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin  ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok” demişti.

Türkiye’de koronavirüsten ölüm sayısı 1403’e yükseldi

Nörobilimci Dr.Çağhan Kızıl, sosyal medya hesabı üzerinden “Hidroksiklorokin” ilacının olası etkilerini yazdı. Kızıl, Hidroksiklorokin’in tedavi etkisinin bilinmediğini ve Türkiye’de bu alanda yalnızca 1 çalışma yapılmasına rağmen neye dayanarak bu ilacın kullandığını sordu.

Tartışma yaratan binde 21 oranına Bilim Kurulu üyesi Kara’dan açıklama

İLAÇ HAKKINDA YALNIZCA BİR ARAŞTIRMA VAR

Kızıl, ilaca ilişkin şunları yazdı:

“Hidroksiklorokin acil durum onayı (EUA) verilen bir ilaç, yani “tedavi” etkisi bilinmiyor ve kullanımı klinik deneysel çalışmalarla sınırlı. Türkiye bu ilacı hangi klinik denemelerde kullanıyor? Türkiye’den veritabanlarında bu ilaca dair 1 çalışma var sadece.

Bu bir çalışma, http://clinicaltrials.gov sitesinde İstinye Üniversitesi’nden görünüyor ve sağlık çalışanlarına üç haftada bir verilen dozlardan oluşan bir önleyici çalışma kapsamına sahip.

Hydroxychloroquine ile yapılan ve http://clinicaltrials.gov‘a kayıtlı 77 çalışma var. Bunların 1 tanesi Türkiye’den.

Klinik çalışma yürüten hekimler ve Türk Tabipler Birliği sürece dair daha detaylı bilgi verebilir. Bu verilere göre Türkiye bir klinik çalışmaya dahil etmeden genel bir ilaç kullanımı uyguluyor olabilir.

Twitter yerine uluslararası veritabanlarında klinik çalışmaların kapsamına dair bilimsel bilgi görmek daha yerinde olur. Eğer klinik veriler bir çalışma kapsamında açıklanacaksa bu sürecin detaylarını http://clinicaltrials.gov gibi sitelerde paylaşmak gerekli.

Koronavirüs rakamları doğru mu? ‘Türkiye vakaları kuş gribi olarak bildiriyor’

ONAY ALINMALI

Şu andaki durum itibarıyla Plaquenil (Hidroksiklorokin) endikasyon dışı kullanılan bir ilaç. Favipiravir ise Faz 3 klinik çalışma ilacı. Hepsi için hasta onayı alınmalı ve yasal süreçler işletilmeli.”

Sağlık Bakanlığı yandaş Ethem Sancak’ın yeğeninin ithal ettiği tarihi geçmiş ilaçları stokladı iddiası