Bakan Ersoy 2024 yılı turizm hedeflerini anlattı! ‘Gece Müzeciliği’ başlıyor

Yayın tarihi: 31 Ocak 2024 Çarşamba 6:30 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2024 Çarşamba 6:35 pm

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKM’de düzenlenen ‘2023 Yılı Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Ersoy, önemli antik kentlerde gece müzeciliğini başlatacaklarını duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen ‘2023 Yılı Turizm Verileri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. 2024 yılı turizm hedeflerini açıklayan Ersoy, “Aydınlatma projesi ile hem gün batımında hem de gece 12’ye kadar şehir merkezlerine, turizm merkezlerine yakın olan yerlerde müzelerimizi açık tutacağız” dedi.

Ersoy, arkeolojik çalışma sayısının 2026’ya kadar 800’e çıkarılmasını hedeflediklerini anlattı.

“AYDINLATMA PROJESİ İLE GECE 12’YE KADAR MÜZELERİMİZİ AÇIK TUTACAĞIZ”

Efes, Hierapolis, Patara ve Side antik kentlerini “Gece Müzeciliği” kapsamında aydınlattıklarını kaydeden Ersoy, şunları söyledi:

“Özellikle yaz döneminde kıyı kentlerinde hava sıcaklığı çok yüksek olduğu için turistler otelden çıkamıyor. Gün batımından sonra mümkünse gece gezmek istiyorlar ama hava karardığı için gezdiremiyorduk. Şimdi bu aydınlatma projesi ile hem gün batımında hem de gece 12’ye kadar şehir merkezlerine, turizm merkezlerine yakın olan yerlerde müzelerimizi açık tutacağız. Böylelikle hem turistin otel dışına çıkmasını sağlayacağız, hem de şehrin diğer paydaşlarının turizm gelirlerinden pay almasını sağlayacağız.”

“KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ ARTIK BİR GLOBAL MARKA HALİNE GELMEYE BAŞLADI”

Kültür Yolu Festivalleri’nin 2020’de İstanbul’da başlatıldığını, 2023’te ise 11 Kültür Yolu Festivali’ni 521 mekanda 34 bin sanatçı ve 5 bin 419 etkinlikle gerçekleştirildiğini dile getiren Ersoy, şunları kaydetti:

“Her sene 5 tane sayısını arttırarak 2028’de 35 ilimizde Kültür Yolu Festivallerini gerçekleştireceğiz demiştik. Tabii kültür yolu festivallerinin ana politikası vatandaşımızın kültür ve sanata kolay ve etkili erişimini sağlamak, kültür ve sanata destek olmak, bunu yaparken tabii ki sanatçıya destek olmak ve şehirlerin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada gelirini arttırarak Kültür Yolu Festivallerinin o şehirlerin marka yüzü olmasını sağlamak. Bu amaçla birlikte Kültür Yolu Festivalleri artık bir global marka haline gelmeye başladı. Avrupa’nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine de kabul edildi. Önümüzdeki sene 16 şehirde gerçekleşecek ve özellikle yabancı kültür etkinliklerine ağırlık vermeye başlayacağız. Bundan sonra yurt dışında çok popüler olan kültürel etkinlikleri de Türkiye’ye getireceğiz.”

 

Kaynak: TELE1