Bahçeli de haklı bulmuştu! Üç teğmen neden savunma yapmadıklarını açıkladı

Yayın tarihi: 29 Aralık 2023 Cuma 10:49 am - Güncelleme: 29 Aralık 2023 Cuma 10:50 am

Tuzla Piyade Okulu‘nda Atatürk rozeti takmayan komutanlara tepki gösteren ve konuya dair başlatılan soruşturmaya dahil edilen teğmenlerin neden savunma yapmadıkları belli oldu. Bahçeli de teğmenleri haklı bulmuştu.

Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım Atatürk’ü anma törenlerinde tüm teğmenlere göğüslerine takması için bir Atatürk fotoğrafı ve rozeti verildi. Bir teğmenin bu rozeti takmadığı, fotoğrafı da buruşturup attığı öne sürüldü. Bunu gören diğer teğmenler tepki gösterince, Atatürk fotoğrafını buruşturup atan teğmen, “Ben Atatürk’ün askeri yönünü beğeniyorum ancak cumhuriyet sonrası yaptıklarına katılmıyorum” ifadelerini kullandı. Bu sözler sonrası olaya tepki gösteren askerlerle, Atatürk fotoğrafını yırtan teğmen ve arkadaşları arasında arbede çıktı.

Bu arbedenin ardından “tarikat bağlantılı” olduğu ve Harbiye’de de benzer davranışlar sergilediği iddia edilen teğmenin kaldığı odanın kapısına diğer askerler Atatürk posteri astı. Aynı teğmen bu posteri de yırttı. Bunun ardından Atatürk’e bu saygısızlığı yapan teğmene tepki gösteren askerlerle, Atatürk fotoğrafını yırtan asker ve ona destek veren diğer askerler arasında yeniden bir arbede yaşandı.

Bunun üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı “Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) tarafından; gerekli inceleme/araştırmanın tamamlanmasını müteakip en doğru ve objektif karar verilecek ve Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi kamuoyu ile paylaşılacaktır” açıklamasını yaptı.

MSB kaynaklarından ‘Tuzla Piyade Okulu’ açıklaması! Sıralı amirlerin görev yeri değişti

SORUŞTURMA DOSYASI VERİLMEDİ

Sözcü’den Aytunç Erkin’in haberine göre üç teğmenin avukatlarına soruşturma dosyası verilmedi.

Erkin köşesinde konuya dair “Bu arada dün üç teğmene ‘savunma konusunda son gün bugün (dün)’ diye bir emir gittiğini öğrendim. Ancak… Teğmenlerin avukatlarının ‘savunmaya dayanak için soruşturma dosyasını istedikleri ama alamadıklarını’ bunun için de karşı bir dilekçe verdikleri bilgisine ulaştım. Dilekçede, ‘Talep edilen belgeler verilmediği için savunma yapmamız mümkün değil. Bu anayasal hakların kısıtlanmasıdır’ denildi” bilgisini verdi.

Erkin “Avukatlara göre; dosya, ocak ayının ilk haftasında yapılacak Yüksek Disiplin Kurulu’na yetiştirilmek isteniyor ve alelacele teğmenlerin savunmaları isteniyor” ifadelerini kullandı.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI’NA DİLEKÇE YAZDILAR

Yine Erkin’in haberine göre üç teğmen Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na sundukları dilekçede de şunları ifade etti: “Şahsıma yapılan hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Tarafıma 15 Aralık 2023 tarihinde savunma istem yazısı tebliğ edilmiş, 8 günlük süre verilmiş ve bu sürenin hafta sonu dolacak olmasına rağmen daha önce savunmaya dayanak belgelerin verilmesi hususu avukatlarımız tarafından yazılı olarak komutanlığımıza iletilmesine ve talepte bulunulmasına rağmen şu aşamaya kadar bahse konu belgeler ne avukatlarımıza, ne de bize verilmiştir. Bu nedenle, savunmaya dayanak belgeler talebimize rağmen verilmediği için bu aşamada savunma yapmamız mümkün değildir. Bilindiği üzere savunmaya dayanak olan belgeler tebliğ edilmeden savunma süresinin uzatılmaması hem 6413 Sayılı Kanunu’nun 40’ıncı maddesine aykırı hem de Anayasal savunma hakkının kısıtlanması mahiyetindedir. Bu itibarla savunmaya dayanak belgeler bana ve avukatlarıma verilmediği için bu durumda ancak avukatlarımla birlikte Yüksek Disiplin Kurulu’nda sözlü ve yazılı savunma yapacağım.”

GÖZLER YDK’DAN ÇIKACAK KARARDA

Öte yandan teğmenler için gözler Yüksek Disiplin Kurulu’ndan çıkacak kararda.

BAHÇELİ ‘HAKLILAR’ DEMİŞTİ

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında Atatürkçü teğmenlere destek vermiş ve şunları söylemişti: “Milli Savunma Bakanımızın, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta heyetinin, kahraman asker ve polislerimizin sonuna kadar arkasındayız. Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım günü yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan şahısla ilgili gereği yapılmış, gösterilen tepkiler de bizim nezdimizde haklı bulunmuştur. Milli Savunma Bakanımız konunun takip edildiğini ve gereğinin yapılacağını açıklamıştır.” (KAYNAK)

 

Kaynak: TELE1