Ali Babacan’dan ‘beşli çete’ye şartlı evet

Yayın tarihi: 19 Mart 2022 Cumartesi 3:38 pm - Güncelleme: 19 Mart 2022 Cumartesi 3:46 pm

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan , sosyal medya hesabından partisinin iktidara geldiğinde Yap-İşlet-Devret projelerine devam edeceğini fakat belirli konularda sınırlandıracaklarını açıkladı.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Twitter hesabından partisinin iktidara gelme olasılığında Yap-İşlet-Devret projelerine devam edeceklerini belirterek, “Teknik, idari, hukuki ve yasama denetimine tabi tutacağız” dedi.

İktidarın halkın parası ile özel sermayeye taahhüt verdiği Yap-İşlet-Devret yöntemini ‘makul’ bir nakit akışı ile sınırlayacaklarını vurgulayan Ali Babacan, “Eğitim sağlık gibi alanlarda kullanılmasına izin vermeyeeğiz” dedi. Öte yandan Ali Babacan’ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5’li çete olarak isimlendirdiği “Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol” isimli holdinglerin ‘en sevdiği’ Yap-İşlet-Devret modelini savunması dikkatleri çekti.Babacan’ın paylaşımı şöyle:

Yap-işlet-devret projelerini DEVA iktidarının ilk 90 gününde teknik, idari, hukuki ve yasama denetimine tabi tutacağız.

Kamu Özel İşbirliği yöntemini, makul bir nakit akışı üreten projelerle sınırlayacağız. Eğitim sağlık gibi alanlarda kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

 

KANAL İSTANBUL’U YAP-İŞLET-DEVRET İLE SAVUNMUŞTU

AKP’den ayrılıp 9 Mart 2020’de DEVA Partisi’ni kuran Ali Babacan, 2011’de ‘Çılgın Proje’ olarak isimlendirilen Kanal İstanbul projesi için Yap-İşlet-Devret modeline dikkat çekmişti. Babacan, Kanal İstanbul’un ‘gerçekçi bir proje’ olduğunu iddia etmiş ve “Çılgın Projenin finansmanında öncelikle tercih, özel sektörün mümkün olduğunca işin içine girip, ‘yap-işlet, yap-işlet-devret, kamu-özel ortaklığı’ gibi modellerle projeyi gerçekleştirebilmek. Bir kişi olmaz, belki 10 kişi olur. Belki de uluslararası konsorsiyum olur” demişti.

YAP İŞLET DEVRET VE KARA DELİK ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını gerçekleştirdi. Köprünün geçiş ücretinin 200 lira olduğunu söylediğinde halktan pahalı tepkisi alan Erdoğan “Çünkü buradan biliyorsunuz, Yap-İşlet-Devret… Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz.” demişti.

1915 Çanakkale Köprüsü için üstlenici şirketlere yerilen milyarlarca euroluk garantiler ile Hazine’de yeni bir karadelik oluşturacak. Mevcut köprü ve otoyol projeleri için şirketlere milyarlarca dolarlık garanti ödemesi gerçekleştiren AKP iktidarı, 1915 Çanakkale köprüsü için şirketlere 45 bin araçlık geçiş garantisi verdi. Verilen geçiş garantisi araç başına 17,7 euro olacak.

Erdoğan halktan istediği cevabı alamadı

 

Babacan’dan tepki çeken Ergenekon Balyoz açıklaması