Babacan TELE1’e anlattı: Her liderin ayrı aday listesi olacak

Yayın tarihi: 25 Kasım 2022 Cuma 12:35 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2022 Cuma 1:51 pm

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazeteciler ile yaptığı buluşmada TELE1’den Murat Taylan’ın sorularını yanıtladı. Babacan, 6’lı masada olan liderlerin kendi aday listeleri ile masaya geleceklerini söyledi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. Babacan buluşmasını TELE1’den Murat Taylan izledi.

Ali Babacan, buluşmada 6’lı masanın geleceği, adaylık konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ortak aday kim olacak ya da DEVA Partisi’nin adayı kim sorusuna Babacan’dan yanıt gelmedi fakat adaylık kriterlerinin nasıl belirleneceğini anlattı.

İMAMOĞLU VE YAVAŞ’A KAPIYI KAPATMADI

Babacan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın adaylığına ilişkin soruya ise kapıyı kapatmayan bir yorum yaptı.

6’LI MASADA SORUN YOK

3 saati aşan buluşmada Babacan’ı çok iyimser gördüğümü belirtmeliyim. 6’lı masa konusunda kamuoyuna yansıyan gerilim ya da tartışmalar konusunda 6 parti lideri arasında bir sorun olmadığını tersine her toplantıda daha fazla yakınlaştıklarını, dünü değil yarını konuştukları için kolay anlaştıklarını söyledi.

EĞİTİM DÜZENLEMESİNDEN ÖRNEK VERDİ

Aday belirlemede geç kaldıkları eleştirilerine karşı çıktı ve “kamuoyunun tanımadığı bir adayla çıkmayacağız, adayı tanıtma sorunumuz olmayacak ki” dedi. Asıl önemli olanın ortak bir dil yakalamak olduğunu bunu da ortak politikalar belirlenmesi ile yapabileceklerini söylerken özelleştirme ve 4+4+4 eğitim düzenlemesi üzerinden örnek verdi.

PARTİLERİN ANLAŞAMADIĞI KONULAR TARTIŞMAYA AÇILACAK

“Aday yarın meydana çıktığında ne diyecek onun söylediği ile 6 parti lideri farklı şeyler söylerse nasıl olacak. 6 partinin üzerinde anlaşamadığı konular tartışmaya açılacak ve adayın kampanyasına mutlaka olumsuz yansıyacak” diyerek ortak politikalar ve geçiş süreci konuları netleştirilmeden aday açıklamanın yanlış olduğunu belirtti.

“İTTİFAKA DÖNÜŞEBİLİR” MESAJI

Babacan halen “altılı masa” olduğunu özellikle vurguladı ve “ Bakın biz hala ittifak değiliz” dedi. Babacan kritik bir değerlendirme de yaptı. 6 partinin ortak politika, geçiş süreci ve ortak aday ile ittifaka dönüşebileceğini söyledi.

SEÇİMLERE NASIL KATILACAKLAR?

Seçimlere nasıl katılacaklar sorusuna “Bunun üzerinde çalışıyoruz her ilin özel değerlendirilmesi gerekiyor. Az milletvekili çıkaran illerde 6 parti arasında oyların dağılması nedeniyle iktidarın tüm milletvekilliğini almasına herhalde izin vermeyiz” yanıtı verdi.

“ADAY KİM?” TARTIŞMASI

En çok merak edilen soru için Babacan, “Çok fazla aday yok 6 parti liderini dahil etseniz en fazla 10 aday çıkacaktır orada da bir uzlaşma mutlaka yakalarız” dedi.

“DEVLET TECRÜBESİ ARIYORDUNUZ?”

Babacan’a yaptığı bir konuşmayı da sordum. “Devlet tecrübesi arıyordunuz” dediğimde “DEVA olarak biz bu tanımı yapmadık” dedi.  “Belediye başkanlığı devlet tecrübesi sayılır mı?” diye sorduğumda da “Tam da bu nedenle devlet tecrübesi demedik. Strateji olarak havuzu daraltacak bir şey söylemiyorum” diyerek belediye başkan isimlerinin masada olma ihtimalini açık tuttu.

ADAY NASIL BELİRLENECEK?

Babacan masaya 2-3 isimlik bir listeyle gidebileceklerini söyledi. Liderler bu konuda konuşmamışlar ama Babacan “ Yani başka nasıl olacak ki” diyerek her liderin 2-3 ismi içeren bir listeyi masaya koyduğunda ortak bir isim çıkarsa adayın da zaten ortaya çıkacağını söyledi.

“En iyi anlaştığınız lider kim?” soruma “tuzağa düşmem” gülümsemesiyle “herkese eşit mesafedeyiz” yanıtı verdi.

Babacan’ın DEVA Partisi politikalarına ilişkin açık, samimi biçimde sorulara yanıt verirken 6 parti liderini bağlayacak konularda çok özenli olduğunu belirtmeliyim. Diğer partilerin bazı milletvekillerinin masayı sarsabilecek söylemlerinden rahatsız olduğu da çok belli. Toplantının daha kısa aralıklarla yapılmasını, bu tip konuşmaları engelleyeceği için de iyi bir karar olarak yorumladı. Dışardaki tartışmaların dışında altı liderin çok iyi anlaştığını, kamuoyuna yansımayan ikili görüşmeler de yaptıklarını, söyledi.

“Her konuda yüzde yüz uzlaşmak gerekmiyor. Karşılıklı ödünler olmadan uzlaşma olmaz. Uzlaştıklarımızın yüzde 70’ini gerçekleştirsek bile her şey değişir” gibi cümlelerle 6’lı masaya verdiği önemi ifade ederken seçim sonrası hesabı içinde olmadıklarını, Türkiye’de demokrasi ve hukuk alanındaki gerileme nedeniyle siyaset yapacak alan kalmadığını “önce sahayı kurmalıyız, top oynayacak sahamız yok” diyerek anlattı.

KİMLER İZLEDİ?

Meraklısına not: Toplantıya Aytunç Erkin, Mehmet Ocaktan, Nagehan Alçı, Levent Gültekin, Yavuz Oğhan, Murat Aksoy, Oya Baydar, Nevşin Mengü, Ali Tarakçı, Faruk Aksoy, Mehmet Tezkan, Kemal Can, Arslan Bulut, Timur Soykan, İrfan Aktan, Gülfem Saydan Sanver, Figen Çalıkuşu katıldı.

Murat Taylan canlı yayında aktardı! Ali Babacan’dan gazetecilerle buluşmasında adaylık sorusuna yanıt