Çıray’dan Akşener’e ‘masadan kalkma’ eleştirisi! “Verdiği rakama göre bu seçim kazanılmıştı”

Yayın tarihi: 30 Kasım 2023 Perşembe 11:35 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2023 Cuma 12:28 am

Eski İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray, TELE1 canlı yayınına katılarak açılamalarda bulundu. Çıray geride kalan seçim sürecine ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Akşener, ‘Masadan kalktıktan sonra biz 7 puan kaybettik’ dedi. 7 puanı koyduğunuz zaman 48’in üzerine Kemal Bey kazanmış olacaktı. Eğer masadan kalkılmasaydı Akşener’in verdiği rakama göre bu seçim kazanılmıştı” dedi.

İYİ Parti’de başlayan tartışmalar sürerken CHP Genel Başkanı Özgür Özel İYİ Parti Lideri Meral Akşener’i ziyaret etti. TELE1’de yayımlanan Gündem Özel programına konuk olan eski İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray da yaptığı açıklamalarda bulunarak gündemi değerlendirdi.

Çıray’ın açıklamaları şöyle:

“Akşener’in bir önceki kararından kolay kolay vazgeçeceğini düşünmüyorum. Türkiye’de siyaset birden fazla şartlarla doğar. Türkiye’de siyaset yapmak zorlaşmıştır. Türkiye’de siyasetçiler tutarlılıklarını kaybetti. Bakın sayın Erdoğan sabah söylediğini akşam tekzip ediyor. ve toplumsal bir reaksiyon olmuyor. Özgür Özel zor bir zamanda göreve geldi. Yerel seçimlerde belli bir başarıyı kazanmak isteyecektir. Yerel seçimlerden sonra Tayyip bey bence yeni bir anayasa tartışması açacaktır. 50+1’i ve tekrar kendisinin seçilmesini sağlayacak maddelerin değişimini gündeme getirecektir. Bu yerel seçimlerin kazanılması için iş birliği gerekiyorsa yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.

“YURTTAŞLARA SESLENİYORUM…”

Türkiye’de yapılan seçimlerin meşruiyeti tartışmaya açılmalı. 1-2 gün değil. Dağdaki çoban duyana kadar.  CHP müracaat ediyor. Cumhurbaşkanı aday olunca devletin imkanlarını kullanmamalı diyor. Fakat Anayasa mahkemesi devletin tüm imkânlarını kullandırıyor. YSK Tayyip beyin seçime gireceğini anayasaya aykırı olarak kabul ediyor. Bunlar günlerce gündemde tutulmalı. Zor zamanlara giriyoruz. Yurttaşlara sesleniyorum işbirliği yapılır ya da yapılmaz. İşbirliğini siz tabanda yapın. Seçimlerin kaybedilmesi demokrasi açısından kayıp olur.

“ALTILI MASA O KADAR ERKEN KURULMAMALIYDI”

Bana kalırsa, başlangıçtan itibaren bütün süreç yönetimleri yanlıştı. O kadar erken kurulmamalıydı(Altılı Masa). Ortaya çıkardıkları program daha kompakt, toplumun anlayabileceği mesajlar içeren, en azından içinden toplumu sarsacak 5 slogan çıkarılabilen bir yapı olmalıydı. Çok erken kurulduğu için yapılan her toplantıdan sonra toplum, tavşanın içinden şapka çıkarmalarını bekledi ama öyle bir şey mümkün değil. Bu da toplumun heyecanını yavaş yavaş aşağı çekti.

“KEŞKE 6-7 AY ÖNCEDE ‘KİM ADAY OLACAK’ KONUSUNU KONUŞSALARDI”

Sonra tekrar yeni bir heyecan ortaya çıktı ama bir başka zamanlama süreci ve hatası var. İYİ Parti’nin ‘Kazanacak Aday’ sürecinin mefrum muhalifinden Kemal Bey’in ‘kazanamayacak aday’ olmuş olması telkini olmuş oldu. Keşke ikisi 6-7 ay önce diğerini beklemeden ‘Kim aday olacak’ konusunu konuşsalardı, son dakika şoku yaşanmazdı. Bana sorarsanız ilk ittifak kurulduğunda konuşulup karara bağlanmalıydı. Belki kamuoyuyla paylaşılması erken olurdu ama o süreç içersinde adayın parlatılması için zımni olarak her şey yapılırdı.

“EĞER MASADAN KALKILMASAYDI AKŞENER’İN VERDİĞİ RAKAMA GÖRE BU SEÇİM KAZANILMIŞTI”

Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklaması sürpriz değildi. Siyasette şeffaflık önemli ancak bazı şeyler kapı arkasında halledilip dışarıya aktarılır. Kapı arkasında adaylık sorunu halledilmeliydi.

Akşener, Fatih Altaylı ile yaptığı görüşmede, ‘Masadan kalktıktan sonra biz 7 puan kaybettik’ dedi. 7 puanı koyduğunuz zaman 48’in üzerine Kemal Bey kazanmış olacaktı. Eğer masadan kalkılmasaydı Akşener’in verdiği rakama göre bu seçim kazanılmıştı”

Akşener iddialara yanıt vermedi

Kaynak: TELE1