Akşener iddialara yanıt vermedi

Yayın tarihi: 29 Kasım 2023 Çarşamba 1:28 pm - Güncelleme: 29 Kasım 2023 Çarşamba 1:38 pm

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, ihracı istenen İYİ Parti Milletvekili Ümit Dikbayır ile Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz’ın iddialarına somut bir yanıt vermeden üstü kapalı açıklamalar yaptı. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu ama ihracı istenen İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ile Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz’ın anket iddialarıyla ilgili somut bir açıklama yapmadı, üstü kapalı konuştu.

DİKBAYIR İDDİALARI: ‘MİLLETVEKİLLERİNDEN PARA İSTENDİ’

Dikbayır geçtiğimiz gün katıldığı TV programında İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Sedat Aksakallı’nın parti için topladığı bağışları, Akşener’in özel kalemi Esma Bekar’a verdiğini söylediğini iddia etmişti.

Dikbayır şunları demişti: “Bir parti çalışanı genel başkanın en yakınını çizdiriyor. O bir sistemin içinde. Bilgisi dahilinde olmasa bile ben bunu söylemişim, gereğini yapması gerekirdi. Sonra milletvekillerinden para istendi. İşin başlama yeri burası. İsimlerinin yanına ne kadar vereceği yazılarak para istendi. Ben buna önce cevap vermedim. Sonra bizden ayrılan Nebi Hatipoğlu, bana ilk soran odur, ‘Partinin parası yok mu, neden bizden para isteniyor’ dedi. Dedim ki, ‘Bunu bana sormanıza gerek yok. Bir şey dersem yanlış anlaşılır. Ben bundan 3 ay önce yaklaşık 130 milyon lirayla partiyi devrettim ve delegeler bunu ibra etti’. Seçim kazanılsın kazanılmasın, bir parayı bütçenize ayırmak zorundasınız. Ocak’ın 10’una kadar yetecek parayı. Ben de rahat rahat yetecek parayı ayırdım. Biz 2022’yi 65 milyonla bitirdik, ben 6 ay için 130 milyon ayırdım.”

Ümit Dikbayır’ın iddiasına Akşener’in özel kalemi Esma Bekar’dan yanıt

‘PARTİ EKSİ 16 MİLYONDA OLAMAZ DEDİM VE HAKLI ÇIKTIM’

“Orada ‘Parti eksi 16 milyonda’ dediler. Olamaz. Niye olamaz? Siyasi partiler kredi, kredi kartı bile kullanamaz. Bir partinin parası ya vardır ya yoktur. Bunu ilk defa doğru tespit eden Tolga Akalın, ona da teşekkür ediyorum. Aslında ben sonraki mali işler başkanı ‘Yıl sonuna kadar bu para yetmez, 16 milyon açık veririz’ diyor. Ama bunu doğru anlatamadığı için partinin kasasında para yok gibi anlaşıldı. Kaldı ki geçen günlerde parti bütçesini açıkladılar, 27 milyon 387 bin paramız var dediler. 50 gün sonra da parti para olacak. Ben haklı çıktım yine. Ama bunu nasıl götürdüler genel başkana, ‘Ümit Dikbayır partinin parası nerede diye hesap soruyor’ şeklinde götürdüler.”

‘SEDAT AKSAKALLI ‘SENİN YAPTIĞINDAN EMİNİZ’ DEDİ, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMALARINI İSTEDİM’

“Ben sonra grup toplantısı çıkışında hem avukatı hem genel başkan Yardımcısı Sedat Aksakallı’ya ‘Bir görüşebilir miyiz, derdimi anlatayım’ dedim. Bundan önce de genel başkana Whatsapp’tan mesaj attım. ‘Çocuklarımın üzerine yemin ederim ben bunları yapmadım. Bunun önünde arkasında başka bir şey var ona bakın’ dedim. Mesaja dönüş olmadı, çağrılmadım. Sedat Aksakallı’ya, dedim ki, ‘Hesapları araştırmadım bununla ilgili suç duyurusunda bulunun, bankaya dilekçe yazım çünkü bir hesaba saat kaçta nereden girildiği ortaya çıkar, her bankanın bilgi işlem merkezi var. Kim yaptıysa eğer varsa öyle bir şey, ki sonra olmadığı ortaya çıktı, o memura sorun bunu sana kim yaptırıyor. Ben yaptıysam her şeye razıyım’. Sürekli olarak buradan sektirmeye çalıştı Sedat Aksakallı, ‘İşte şeyler seni gösteriyor’. Neyler beni gösteriyor, ben de bileyim. İşte ‘Devletten bilgi geldi’. Kim size bilgi verdi, peki doğru bilgi mi verdi? Belki ters bir şey yapmaya çalışıyor, araştırdınız mı? ‘Yok biz bundan eminiz’ dedi. ‘O zaman ismimi geçirin ben bunu yapayım’ dedim. Ona da olmaz dediler. ‘Belediyelerle işin varmış’ dedi. Benim belediyelerle ne işim olur?”

‘SEDAT AKSAKALLI PARA TOPLADIĞINI SÖYLEDİ, PARTİNİN KASASINA GELMEDİ’

“Ben Sedat Aksakallı’ya dedim ki ‘Benim belediyelerle işim yok, olamaz, uğraşmam da. Varsa çıkarın ortaya ben gereğini yaparım’ dedim. Yine söylüyorum benim, ailemin, sülalemin bir kuruşluk işini, ticari ilişkisini çıkarsınlar ben bugün milletvekilliğinden istifa edeceğim. Sonra dedi ki ‘Ben de para topluyorum getiriyorum, iş adamlarından para alıyorum bunda bir şey yok’ dedi. Nasıl ya! Ben orada başka bir şey gördüm. Dedim ki, ‘Ben bu partinin mali işler başkanıyım senden bana para gelmedi’. ‘Ben Esma Hanım’a, Esma Hanım’ın kocasına verdim’ dedi. Oradan partinin kasasına ya da bana para gelmedi. Sedat Aksakallı getirip bana, partinin kasasına 1 lira vermedi. Gerisini ben bilmem.”

‘ESMA HANIM, AKŞENER’İN KORUMASININ KARDEŞİNİ İŞTEN ÇIKARTTIRDI’

“Genel Başkan’ın yanında bir koruma arkadaşımız vardı, Esma Hanım ile anlaşamadı. Bir yıl önce gönderdiler koruma arkadaşımızı. Bu arkadaşımızın Antalya’daki kız kardeşi asgari ücretle belediyede büfede çalışıyor. Esma Hanım o kurumun genel müdürünü arayarak bu kızı işten çıkarttı. O kızın ne günahı var?”

‘AKŞENER’İN OĞLU 7-8 POŞETLE 200’ER BİN TL PARA DAĞITTI’

“Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimine gittik. Biz bu seçime giderken koskoca partinin seçim kampanyasını, Genel Başkan’ın oğlu yönetti. Genel Başkan’ın oğlu iletişim uzmanı değil elektrik mühendisi. Ben bundan rahatsızlıklarımı zaman zaman söyledim. Bizim partimizin seçim kampanyasını her anlamda Fatih Akşener yönetti. Böyle bir şey olur mu ya? Bilal Erdoğan bu kadar AK Parti’nin içinde değildir. Biz çelik çomak oynamıyoruz, bu ülkenin refahı için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu parti kimsenin oyun alanı değil. Seçime gidiyoruz, Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi, seçim kampanyamızı Genel Başkan’ın oğlu yönetiyor. Seçim bitti, Fatih Akşener bana ‘Kampanya ekibine para vermem lazım’ dedi. Ben de ‘Biz bütün çalışanlara birer maaş verelim, Genel Başkan’dan bunun onayını alırım, onlar daha fazla çalıştı, onlara iki maaş veririz, paramız var’ dedim. Elden para vermenin doğru olmayacağını, parti içinde rahatsızlık yaratacağını söyledim. Ben bu yöntemi yapmadım. Ama benden sonra elinde 7-8 tane İYİ Parti poşetiyle her birinin içinde 200 bin lira var, kendi ekibine para dağıtmış. Para kimin, nereden geldi, kime veriyorsun ben bunu anlamış değilim. Ben partinin bir tane kasası var, ben de onun başındayım zannediyordum. Birkaç tane kasası varmış.”

Dikbayır: Akşener’in oğlu 7-8 poşetle 200’er bin TL dağıttı

ÖZKİRAZ’IN ANKET İÇİN PARA TEKLİFİ İDDİASI

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz da TELE1 canlı yayınında İYİ Parti’nin kendilerini seçim döneminde yüksek gösterme karşılığında para teklif ettiğini iddia etmişti.

Özkiraz şunları demişti: “Meral Akşener ve Ümit Dikbayır Sakarya’da beni yemeğe davet ederek bana, çok da yüksek bir miktar, aylık ödeme yapılacağını söyleyerek, adetlerde İYİ Parti’nin yüksek çıkartılmasını, hatta Temmuz ayından sonra ana muhalefet partisi gibi gözükmesini istedi. İttifak açısından asıl problem şuydu ki birinci istekleri Kemal Kılıçdaroğlu’nun asla kazanabilecek bir oy oranında gözükmemesiydi. Bana bunu niye bugün açıkladın diyecekler olabilir; ben bunu o gün gittim Kemal Kılıçdaroğlu’na anlattım, ekran görüntüsünü gösterdim ‘Efendim böyle bir talep oldu benden, ben bunu ortağıma danışacağımı söyleyerek ayrıldım whatsapp’tan yazabilmek için; elimde bir kanıt olsun diye’ dedim ki benim bir ortağım yok, ortağıma danışacağımı söyleyerek ayrıldım ve whatsapp’tan teklifini tekrar ettirdikten sonra Ümit Dikbayır’a bunu yazdırdım ve o ekran görüntüsünü de gittim Kemal Kılıçdaroğlu’nun önüne koydum.”

Kemal Özkiraz: İYİ Parti anketlerde yüksek göstermem için bana para teklif etti

‘ANKET BAŞI 200 BİN LİRA TEKLİF ETTİLER’

Özkiraz konuyla ilgili bir gün sonra yine TELE1 canlı yayınında “Ben Ümit Dikbayırla buluştuğum yere hayatımda bir defa gittim, Sakarya’nın Karasu ilçesine 12 Kasım 2021’de görüştük. 15 günde 1 anket yayınlıyorduk anket başı 200 bin lira teklif ettiler” ifadelerini kullanmıştı.

Kemal Özkiraz: İYİ Parti anket başı 200 bin lira teklif etti

ZORLU ANKET İDDİASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMIŞ, KAMPANYA EKİBİNE PARA DAĞITIMINI DOĞRULAMIŞTI 

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Başkanlık Divanı toplantısı ardından düzenlediği basın toplantısında iddialarla ilgili açıklama yapmıştı.

Zorlu, Özkiraz’ın anket iddiasına “Benim çok beğendiğim bir kavram var; Rızanın imalatı. Noam Chomsky’nin bir eseri. Bugüne uyarladığımızda yaşadığımız gelişmeler karşısında bu kavramı dönüştürebiliriz. ‘İftiranın imalatı’ Bahsettiğiniz o iddia, iddia edilen kişi tarafından böyle bir şey olmadığı yönünde cevaplandırıldı. Asıl önemlisi, bu iftiraları düzenleyen ve servis edenlerin; seçim öncesinde, bu seçimin nasıl kazanılmaması yönünde anketler ürettiklerini, bunları topluma nasıl sunduklarını tek tek izah etmeye vaktim yetmez. Bunlara hiç gerek yok” diye yanıt vermişti.

İYİ Parti’den Kemal Özkiraz’ın anket iddiasına yanıt

‘FATİH AKŞENER PARA DAĞITTI’ İDDİASI: BAZI ÖNCÜ EKİP LİDERLERİNE VERİLMİŞ BİR KATKI

İYİ Parti’ye yönelik iddiaların yargıya taşınıp taşınmayacağı sorulan Zorlu “Sayın Dikbayır’ın iddiaları çerçevesinde çok fazla bir değerlendirme yapmayacağım. Partimizin kuruculuğunu yapmış birisi. Bu konuyla ilgili Disiplin Kurulu süreci devam ediyor. Tebliğname yapıldı. Bugün veya yarın ulaşabilir. Sonrasında bir savunma süresi var. Kendi mecrasında yürüyen, mahremiyeti olan bir konu olduğu için de sürecin içeriğine yönelik bir bilgi vermem doğru olmaz” demişti.

Akşener’in oğlu Fatih Akşener ile ilgili iddialara da değinen Zorlu şunları söylemişti:

“39 yaşında, kendisini çok iyi yetiştirmiş bir Türk evladından bahsediyoruz. İddiaların karşılıklı olmasından dolayı söylemiyorum. Sayın Genel Başkanımızın birebir ailesiyle ilgili olduğu için cevaplama yoluna gidiyoruz. Genel Başkanımız, bir kadın ve bir anne. Fatih Bey de bizim için çok değerli. Her bir milletvekilimizin, her bir divan üyemizin öteden beri görüştüğü; farklı temalarla dostluk ilişkisi içinde, abi-kardeş ilişkisi içerisinde görüş alışverişi yaptığımız bir kişi. Her şeyden önce bizim bir emanetimiz. Fatih Bey’in yetkinliğini burada sorgulamak durumunda değilim ama ortaya koyduğu değerlendirmelerin de çok önemli olduğu kanaatindeyim. Burada para dağıtılması ifadesi kullanıldı. O süreçte bizim 2 milletvekilimiz, gerektiğinde isimlerini de açıklarım; gönüllülük esasına ilişkin olarak, kampanya ekibini yürüten çok geniş bir ekibimiz vardı. Onların bazılarına, bazı öncü ekip liderlerine verilmiş bir katkı. Bunun hesap noktasında da verilemeyecek hiçbir yanı yok. Her şey ortada. Bu günlerde bazı televizyon programlarında bazı kişiler tarafından döndürülüp döndürülüp sunulmaya çalışılıyor. Fatih Bey, bu parti kurulduğu için, bu milletin karşısına bu parti ve bu vizyon çıkarıldığı için kapılar suratına kapatılmış bir arkadaşımız. Bunları konuşmaya bile gerek yok. Türkiye’nin açlık, yoksulluk sorununu, kiralardaki fahiş konuları konuşmayalım (!); bir dedikodu furyasının içinde bırakılmaya çalışılıyoruz. Bunlar doğru değil.”

Parti hesaplarıyla ilgili iddiaları da değerlendiren Zorlu “Büyük kongremizde partimizin finansal tablosu ibra edildi. Ardından Cem Özdemir, partimizin durumuyla ilgili bilgilendirme yaptı. Kongreden sonra ne kadar bir bütçeyle devir alındığını ve yıl sonuna kadar bütün harcamalarımız yapıldığı takdirde, 31 Aralık itibariyle nasıl bir bütçeye ulaşacağımızı ifade etti. Ama oradaki bir rakamı bilinçli ya da bilinçsiz olarak döndürerek sanki kasamızda bir meblağ eksik gibi hava yaratıldı. Kimseye cevap vermek için söylemiyorum. Kamuoyunda böyle bir yanlışlık var. Şu anki Mali İşler Başkanımız Sedat Aksakallı tarafından da mali tablomuz olduğu gibi şeffaf bir biçimde paylaşıldı. Zaten biz Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabiyiz. Her türlü incelemeye de açığız. Bundan çekinecek yanımız yok” demişti.

AKŞENER SESSİZLİĞİNİ KORUDU: ESTİRDİKLERİ FIRTINALAR BİZDEN TOZ DIŞINDA BİR ŞEY ALAMAZ

Akşener ise bu iddialarla ilgili sessizliğini korudu. Bugün grup toplantısında konuşan Akşener, konuya dair somut bir açıklama yapmazken üstü kapalı iddialara işaret ederek şunları söyledi:

“Ne kadar tartışılırsa tartışılsın, kaç cepheden hedef alınırsa alınsın, hangi kirli tuzaklar kurulursa kurulsun İYİ Partinin güneşi ilk günkü ışıltısını koruyor. İYİ Parti, birilerinin kariyer basamağı olsun diye kurulmadı. Siyaset simsarlarının kirli düzeni sürsün diye kurulmadı. İttifaklara dayanıp, yan gelip yatmak için de kurulmadı. Aksine İYİ Parti hür ve müstakil bir yolda Türkiye’nin önünü açmak, Türk milletini hakkettiği yaşam standartlarına kavuşturmak ve memlekete daima şerefle hizmet etmek için kuruldu.”

‘ŞER ODAKLARI’

“İYİ Parti’yi muhtelif şer odaklarını mutlu etmek için kurmadıklarını” belirten Akşener, şöyle devam etti: “İYİ Partiyi milletimizi mutlu etmek için kurduk. Onun için de ilk günkü gibi milletin emrinde çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizde siyasetin yaşadığı tıkanıklığa karşı yeni, hür ve müstakil bir zemin inşa etmek için tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Kutup siyasetine sıkıştırılıp birbirinin karşısına dikilen milletimiz için bir çıkış yolu olmaya devam edeceğiz. Kimse kusura bakmasın birilerinin keyfini kaçırmaya, rahatını bozmaya, heveslerini kursaklarında bırakmaya aynen devam edeceğiz.

‘YÜZDE 60 BORAZANLIĞI YAPANLAR…’

Dün, bu iktidara karşı hiçbir başarı gösterememiş olanlar bugün kendi sebep oldukları başarısızlığın faturasını İYİ Partiye kesmeye çalışıyorlar. Kurdukları al gülüm ver gülüm çarkına çomak sokulsun istemiyorlar. İşte bu yüzden de dün yüzde 60 borazanlığı yapanlar bugün çıkıp utanmadan İYİ Parti analizleri kasıyorlar. Ancak şunu unutuyorlar ki onların attığı çamur bize yapışmaz, onların sürdüğü balçık, İYİ Parti güneşini sıvayamaz. Onların estirdikleri fırtınalar, bizden toz dışında bir şey alamaz. Çünkü biz, milletimize asla yalan söylemedik, beytülmale el uzatmadık, hırslarımıza teslim olmadık.”

Kaynak: TELE1