AYM’nin ikinci Can Atalay kararı sonrası CHP lideri Özel: Tahliye edilmesi Anayasa’nın gereğidir

Yayın tarihi: 21 Aralık 2023 Perşembe 3:12 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe 3:46 pm

CHP lideri Özgür Özel, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına ilişkin yaptığı paylaşımda Can Atalay’ın tahliye edilmesinin Anayasa’nın gereği olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. İlk ‘hak ihlali’ kararında 5 karşı oy kullanılmışken, ikinci hak ihlalinde ise bu 3’e düştü.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuruda da “hak ihlali” kararı vermesine ilişkin Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel, “Bundan öncekiler gibi bu kararın da bir an önce uygulanması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu sorulara muhatap olmak gerçekten beni utandırıyor ama Türkiye’deki herkesi bu gündemle meşgul etmek birilerini utandırmıyor” diyen Özel, şunları söyledi:

“Bir saate, ‘saat doğru gösteriyor, ne diyeceksiniz’ diye sorulur mu? Saat doğru göstermiş ama yanlış yapanların, Türkiye’yi sürekli mahcup edenlerin, hem kendi içinde hem dünyada tartıştıranların, artık bu yüksek mahkemenin kararlarından bir ders alması gerekir. Bugün Anayasa Mahkemesi yeniden saati doğru göstermiş. ‘Saat doğru göstermiş, ne diyeceksiniz’ diye sorulmaz; gerçeği çarpıtanlara, hukukun üstünlüğünü kabul etmeyenlere ve sürekli Türkiye’yi tartıştıranlara sormak lazım. Şüphesiz bundan öncekiler gibi bu kararın da bir an önce uygulanması gerekir. Uygulanmadığı her dakika, Türkiye’yi dünyaya rezil etmektedir.”

Karara ilişkin X hesabından da bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel“Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez hak ihlali kararı verdiği seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilmesi Anayasa’nın gereğidir. Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın avukatları, “müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle Yargıtay’a başvurmuştu. Yargıtay’ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, Anayasa Mahkemesine bireysel başvurusunda bulunmuş, mahkeme de “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ve Atalay’ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesince Atalay’ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle yerel mahkemeye gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletilmiş, söz konusu ceza dairesi ihlal kararına uymamıştı. Atalay’ın avukatları, AYM’nin verdiği ihlal kararına uyulmaması nedeniyle ikinci kez başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, “Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, mahkumiyet hükmünün infazına devam edilmesi nedeniyle de kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” söylenmişti.

AYM’den Can Atalay için ikinci hak ihlali kararı

Kaynak: TELE1