AYM’den Can Atalay için ikinci hak ihlali kararı

Yayın tarihi: 21 Aralık 2023 Perşembe 1:17 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2023 Pazartesi 10:57 am

Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay için ikinci kez hak ihlali kararı verdi. AYM kararı sonrası konuşan Atalay’ın avukatı “Bugün itibariyle derhal tahliye edilmeli” dedi.

Can Atalay’ın avukatları tarafından ikinci kez yapılan başvuruyu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Atalay için oy birliğiyle ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

Yüksek Mahkeme kararı “Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının 3 karşıoy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir” ifadeleriyle duyuruldu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderecek. 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay hakkında doğrudan tahliye kararı verme yetkisine sahip.

‘BUGÜN İTİBARİYLE TAHLİYE EDİLMELİ’

Karara ilişkin konuşan Atalay’ın avukatı Deniz Özen “Bugün itibariyle Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerekmektedir” dedi.

‘BU KARARIN UYGULANMAMASI ANAYASAL DÜZENE SUÇ OLUŞTURACAK’

Kararı Gazete Pencere’ye değerlendiren TİP Parti Meclisi üyesi Avukat Özgür Urfa ise ikinci hak ihlali kararıyla, AYM’nin Atalay’ın bir hükümlü ya da tutuklu değil siyasi esir olduğunu tecillediğini ifade ederek şu sözleri kaydetti:

“AYM bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ve Yargıtay’ın hukuksuzluklarını, anayasayı tanımayışlarını, ve AYM kararlarını uygulamayışlarını bir kez daha mahkum etti. Bize göre bir hukuki tartışma zaten bulunmuyordu. Anayasa çok açık, AYM kararının uygulanmasının zorunluluğu çok açıktı. AYM bir kez daha neden AYM kararının uygulanmasının zorunlu olduğunu ve Can Atalay’ın cezaevinde tutulamayacağını ilan etmiş oldu.

Gerekçeli karar henüz UYAP’a yüklenmediği için detayları göremiyoruz ama tartışılacak bir husus yok. Yapılması gereken ve zorunlu olan tek şey 2. kez verilen hak ihlali kararının ardından Can Atalay’ın tahliye edilmesi. Bu kararla birlikte hiçbir tartışma kalmamış durumda. Bu kararın uygulanmaması demek ‘Bu ülkede anayasayı rafa kaldırdık’ anlamına gelecektir ve bu açıkça anayasal düzene karşı işlenecek bir suçtur. Biz, hiç kimsenin böyle bir suç işlememesi yönündeki çağrımızı tekrarlıyoruz.”

AYM’NİN KARARI YEREL MAHKEMEYE ULAŞTI

AYM’nin kısa kararı, tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemler için de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Can Atalay’ın annesi: Tatile gidecek sanıyordum meğerse Soma’ya gidiyormuş

NE OLMUŞTU?

5 Nisan 2022’de tutuklanan Atalay, TİP’ten Hatay milletvekili seçilmesinin ardından yargılamanın durmaması ve hakkında hüküm verilmesi nedeniyle AYM’ye başvurmuştu.

Yüksek mahkeme, ihlal kararı verdi ve dosyayı Atalay’ın tahliye edilmesi, yargılamanın durması için yerel mahkemeye göndermişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise Atalay için hüküm verildiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. “İhlal kararına uymayan” daire, ihlal yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında ise suç duyurusunda bulunmuştu.

“Yargı krizi” olarak adlandırılan olaya tepkiler sürerken Can Atalay’ın avukatları da bu kez AYM’nin kararına uyulmaması nedeniyle bir kez daha yüksek mahkemeye gitmişti.

Uluslararası kurumlar ve avukatlar Can Atalay’ı ve Türkiye’deki yargı krizini konuştu

 

Kaynak: TELE1