AYM’den tutuklu Gazeteci Özgür Boğatekin hakkında “ihlal” kararı: Savcı gibi ispat etmesi beklenemez

Yayın tarihi: 7 Aralık 2023 Perşembe 12:32 pm - Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe 12:32 pm

AYM, Gazeteci Özgür Boğatekin’in bir savcı hakkındaki rüşvet iddialarını haberleştirmesi nedeniyle “iftira” suçlamasıyla tutuklanmasına “hak ihlali” dedi. Kararda, “Savcıbi ispat etmesi beklenemez” denildi.

Anayasa Mahkemesi(AYM), oy çokluğuyla Gazeteci Özgür Boğatekin’in Adıyaman Gerger’de görevli Hakim B.M.’nin rüşvet aldığı iddialarını haberleştirmesi üzerine “iftira” suçlamasıyla bir yıl altı ay hapis cezası almasının “hak ihlali” olduğuna hükmetti.

Kararda, gazetecilerin “kamusal gözleyici rolü” olduğu belirtilerek, “Kamu gücünü kullanan organların ve özellikle idarelerin yetkilerinin kanuna uygun olup olmadığının sorgulanmasının olgusal bir iddia olduğunun ve iftira suçuna vücut verdiğinin kabul edilmesi her türlü görevini kanuna uygun olarak yapmak zorunda olan idarenin işlem ve eylemlerinin araştırılmasını, soruşturulmasını, değerlendirilmesini ve bu alanda düşünce üreterek yayılmasını, basının demokratik bir toplumdaki vazgeçilmez kamusal gözetleyici rolünü imkansız hâle getirecektir” ifadelerine yer verildi.

“SAVCI GİBİ İSPAT ETMESİ BEKLENEMEZ”

AYM’nin kararında ayrıca gazetecilerin habere konu olan iddiaları araştırma yükümlülükleri olduğu fakat bir savcı gibi ispatlamasının beklenemeyeceği belirtildi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

“Başvurucu, bir gazeteci olarak toplumun sözcülüğünü yapmış ve yüksek sesle dile getirilen söylentileri kışkırtıcı bir üslupla ifade etmiştir. Başvurucunun iddiasının olgusal temelinin ilçede yürütülen projeler olduğu ortadadır. Bununla beraber projeler hakkında çıkan söylentileri varlığını bir beyanın doğruluğunu kanıtlayan bir savcı gibi ispat etmesi başvurucudan beklenemez. Burada sözü edilen araştırma yükümlülüğü somut gerçeklik anlamında değil yayının yapıldığı andaki olayın ortaya çıkma biçimine uygunluk olarak anlaşılmalıdır.”

Yargıtay’ın kararı uygulamamasının ardından AYM’ye ikinci ‘Can Atalay’ başvurusu

Kaynak: TELE1