AYM’den tepki çeken Öğretmenlik Meslek Kanunu için karar

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2023 Perşembe 4:30 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2023 Perşembe 4:54 pm

Anayasa Mahkemesi (AYM) tepki çeken Öğretmenlik Meslek Kanunu‘nun bazı maddelerin iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), eğitimciler tarafından tepkiyle karşılanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin CHP başvurusunu esastan görüştü. Yüksek Mahkeme, bazı maddelerin iptaline karar verdi.

Yüksek Mahkeme, bugünkü Genel Kurul gündemine, CHP’nin 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu aldı. Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, bazı hükümlerin iptaline, bazılarının iptal isteminin ise reddine hükmetti.

İptal edilenler arasında, aday öğretmenlerin Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucu mesleğe atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların atanamayacağına ilişkin hükümler yer aldı.

Öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ile aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi ile öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesine ilişkin hükümler de iptal edildi.

Yüksek Mahkeme ayrıca, Kanun’un 6. maddesinin 1 numaralı fıkrasının b bendinde yer alan uzman öğretmenlere yönelik “mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan” ifadesi ile aynı Kanun’un 6. maddesinin 2 numaralı fıkrasında yer alan başöğretmenlere yönelik “ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar” ibaresinin iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararların gerekçesi daha sonra yazılacak.

Kanunun iptali istenen hükümlerini esastan görüşmek üzere daha önce gündemine alan Anayasa Mahkemesi heyeti, görüşmeyi ertelemiş, Milli Eğitim Bakanlığı ile en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın açıklamalarını sözlü dinlemeye karar vermişti.

Bakanlık yetkilileri ve sendikalar, 4 Temmuz’da Anayasa Mahkemesinde sözlü açıklama yapmıştı.

Mahmut Özer’in ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ vaadine Eğitim-İş’ten tepki!

Öğretmenler tek yürek: Sınav değil itibar istiyoruz!