AYM’de devir teslim yapıldı, Zühtü Arslan dönemi sona erdi

Yayın tarihi: 19 Nisan 2024 Cuma 6:10 pm - Güncelleme: 19 Nisan 2024 Cuma 6:17 pm

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan görevini yeni başkan Kadir Özkaya’ya devretti. Göreve başlayan Özkaya, Can Atalay için ‘ihlal’ yönünde görüş bildiren AYM üyelerinden biri.

Uzun süredir Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin hedefinde olan Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) devir teslim yapıldı.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın 12 yıllık görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması nedeniyle 21 Mart’ta yapılan seçim sonucunda Kadir Özkaya, AYM üyelerinin salt çoğunluğunun oyunu alarak Yüksek Mahkemenin başkanlığına seçilmişti.

Arslan bugün AYM Başkanlığı makamında basına kapalı yapılan törenle görevini Özkaya’ya devretti.

Arslan da mahkemenin kararları nedeniyle MHP tarafından sık sık hedef alınıyordu.

Yeni AYM Başkanı Kadir Özkaya kimdir?

KADİR ÖZKAYA KİMDİR?

Yeni AYM Başkanı Kadir Özkaya, 1963 yılında Tarsus’ta doğdu. Özkaya Bandırma Ortaokulu’nun ardından Tapu Kadastro Meslek Lisesi’ni bitirdi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1985 yılında mezun oldu.

AYM’nin yeni Başkanı Kadir Özkaya oldu!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde memurluk, Tarım Kredi Kooperatiflerinde kontrolörlük görevlerinde bulundu. 4/2/1991 tarihinde başladığı idari yargı hâkimlik stajını tamamladıktan sonra 13/5/1993 tarihinde Danıştay tetkik hâkimliğine atandı. 2004 yılı Kasım ayına kadar bu görevini sürdürdü. 21/10/2005 tarihinde ise Kasım 2004’te geçici olarak görevlendirildiği Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevine atandı. Bu görevi yürütmekte iken 2011 yılında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından Danıştay üyeliğine; 18/12/2014 tarihinde de Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş ve 22/12/2014 tarihinde göreve başladı.

2002 yılında Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Uzmanlık Programı’nı Yerel Yönetimlerinin Seçilmiş Organlarının Organlık Niteliklerini Yitirmeleri konulu tezi ile bitirdi. Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanmaları ve Düşürülmeleri isimli ortak çalışma ürünü iki kitabı bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 12/3/2020 ve 5/3/2024 tarihlerinde yapılan toplantıda iki kez Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi. Özkaya, Zühtü Arslan’ın görev süresinin bitmesinin ardından düzenlenen seçimde yeni AYM Başkanı seçildi.

ÖZKAYA CAN ATALAY İÇİN HAK İHLALİ DEMİŞTİ

Özkaya, TİP’ten milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmayan Gezi tutuklusu Can Atalay’ın bireysel başvurusunda, ‘ihlal’ yönünde görüş bildiren AYM üyelerinden biriydi.

AYM’nin yeni Başkanı Kadir Özkaya oldu!

Anayasa Mahkemesi’nin yeni başkanvekili belli oldu

 

Kaynak: HABER MERKEZİ