AYM sansür yasasını ‘anayasaya uygun’ buldu iptal başvurusunu reddetti

Yayın tarihi: 8 Kasım 2023 Çarşamba 4:11 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2023 Çarşamba 6:44 pm

AYM, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören dezenformasyon yasasının iptali talebini reddetti.

CHP, kamuoyunda ‘dezenformasyonla mücadele düzenlemesi’ olarak bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na eklenen ve ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası öngören maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle AYM’ye başvurdu. AYM Genel Kurulu, bugün başvuruyu görüşmek üzere toplandı.

Bazı basın meslek örgütü temsilcileri de sabah saatlerinden itibaren AYM önünde toplanarak, düzenlemenin iptalini istedi. AYM Genel Kurulu, söz konusu düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini oy çokluğu ile reddetti.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN İLK YORUM

Halk TV’de yer alan habere göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel kararla ilgili “Bundan sonra gazetecilerin işi daha da zor” yorumunda bulundu.

AYM sansüre ne diyecek? Tolga Şardan: Bot ve sahte hesaplar için dendi ama gazetecileri kapsadı

TGC’DEN AYM’NİN SANSÜR YASASI KARARINA TEPKİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) ise karara tepki gösterdi. TGC, iptal edilmeyen maddeyle gazeteciliğe gözdağı verilmesi amaçladığı belirtilerek, gazeteciliğin suç olmadığını anlatmaya deva edeceklerini belirtti.

TGC’nin yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Anayasa Mahkemesi, sansür yasası ile TCK’ye eklenen ve hapis cezası öngören 217/A maddesinin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Karar, altıya karşı sekiz oyla alındı. TCK 217/A maddesi  “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

İktidara ve muhalefete bir kez daha hatırlatıyoruz ki, TCK’nın 217/A maddesi gazeteciler için çıkartılmış özel bir madde değildir, ancak ağırlıklı olarak gazetecilerin aleyhine uygulanmaktadır.

Gazeteciliğe gözdağı verilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle AYM’nin iptal kararı düşündürücüdür.

Gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle her gün soruşturulması, gözaltına alınması, tutuklanması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün yok sayılmasıdır. Gazeteciliğin suç olmadığını, halkın haber alma hakkının vazgeçilmez bir hak olduğunu anlatmaya devam edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu’nun 29’uncu maddesiyle TCK’nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

TCK’ya eklenen 217/A maddesi şöyleydi: “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”​​​​​​​

CHP, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Özgür Özel AYM önünde: Bu yasa Atatürk’ün kurduğu partiye atılan iftiraya engel olmadı!

Fikri Sağlar’dan kritik ittifak analizi: İlla yapacağım demek CHP’ye zarar verir