AYM sansüre ne diyecek? Tolga Şardan: Bot ve sahte hesaplar için dendi ama gazetecileri kapsadı

Yayın tarihi: 8 Kasım 2023 Çarşamba 10:42 am - Güncelleme: 8 Kasım 2023 Çarşamba 3:01 pm

AYM ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis öngören Dezenformasyon Yasası’nı görüşüyor. Gazeteciler görüşme bitene kadar AYM önünde nöbet tutacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin başvurusu üzerine ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis öngören Dezenformasyon Yasası’nı görüşüyor.

Gazeteci Alican Uludağ’ın aktardığı bilgiye göre AYM raportörü, gazetecilerin tutuklanmasına neden olan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali yönünde rapor hazırladı. Raporun üyeler yönünden bağlayıcılığı bulunmuyor.

“Halkın haber alma hakkını savunuyor, sansür yasasına hayır diyoruz” çağrısıyla bir araya gelen gazeteciler görüşme bitene kadar AYM önünde nöbet tutacak.

Basın meslek örgütlerinin çağrısıyla başlatılan nöbete çok sayıda gazetecinin yanı sıra dezenformasyon yasası gerekçe gösterilerek tutuklanan ve hafta başında tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan da katıldı.

Şardan’ın AYM önünde yaptığı açıklamalar şöyle:

“AYM’nin vereceği karar sadece mesleğimin açısından değil toplumun beklentisi açısından da önemli. Biraz daha toplumun rahatlamaya doğru habere doğru bilgiye ihtiyaç var. Gazetecilerin önünü kapatmak yerine gazetecilik yapanların önünün açılması gerekiyor. Meclis’ten geçerken sosyal medyadaki sahte ve bot hesaplar için denildi. Ama ben ve gazetecileri kapsadığını görüyoruz. Ben tutuklandıktan sonra meslektaşlarımın benim arkamda olduğunu gördüm. Bundan çok mutlu oldum. Aldığım ilk bilgiye göre raportör iyimser. Ama içeride ne olur bilmiyorum.”

“TÜRKİYE’NİN NE İSTİKAMETTE GİDECEĞİNİ GÖSTERECEK”

“Buraya gelirken son olmayı istemiştim ama öğrendim ki aynı çerçevede bir gözaltı olmuş. Bugün AYM önemli bir karar alacak. Bu karar Türkiye’nin önümüzdeki dönem için ne istikamette gideceğinin göstergelerinden biri olacaktır diye düşünüyorum. AYM’nin bir taş binadan ibaret olmadığını içinde hala demokrasi çağdaşlık halkın haber alma talebinin yerine getirilmesi için önünü açması gereken bir karar almasını umuyorum.”

Tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan işinin başına geçti