Ayasofya’da skandal iddia! “Kutsal sayarak duvardan parça götürüyorlar”

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 1:31 am - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 Salı 1:48 am

Yüksek Mimar Seda Özen Bilgili, sosyal medya hesabından Ayasofya duvarından ‘parça’ götürdüğü iddia edilen kişilerin fotoğrafını paylaşarak, “Sanırım sıvayı kutsal sayarak parça alıp götürenler yabancı (Ortodoks?) misafirler, araştırılırsa da çıkacaktır” dedi.

Ayasofya‘nın müzeden camiye çevrilmesinden sonra çıkan tahribat iddialarına bir yenisi daha eklendi. Bin 485 yıllık yapıyı ziyaret eden kişilerin duvardan parçaları ‘kutsal’ sayarak götürdüğü iddia edildi. Söz konusu iddiayı Twitter hesabından Yüksek Mimar Seda Özen Bilgili paylaştı.

Bilgili, Ayasofya’ya verilecek hiçbir hasarın geri getirilemeyeceğini belirterek, “Sanırım sıvayı kutsal sayarak parça alıp götürenler yabancı (Ortodoks?) misafirler, araştırılırsa da çıkacaktır. Geçmişte turistler mozaiklerden hatıra! alırlardı” dedi. Bilgili’nin paylaşımı şöyle:

“Sanırım sıvayı kutsal sayarak parça alıp götürenler yabancı (Ortodoks?) misafirler, araştırılırsa da çıkacaktır. Geçmişte turistler mozaiklerden hatıra! alırlardı

Ayasofya’ya dokunulmasına, parça parça bozulmasına müdahale edilmemesi ise çok üzücü. Hiçbir detay geri getirilemez.

Ayasofya’nın restorasyon kararlarını almak dünyanın en zor işlerinden biri. Bu kadar zor kararları almaktansa korumak yeterli. İnsanlar ellerini sürmesin, dokunmasın, sanırım bu bile yeterli bir koruma olacak.

Kültür Bakanlığı, tekrar Ayasofya’da olmalı. İnsanların ziyaret ettiği zemin seviyesini eskiden koruduğu gibi korumalı. İnsanlığın ortak mirası deneme yanılma ile “korunamaz”. Her gün bir haber okumak gerçekten üzücü.

Laboratuvar görevlilerinin inceleyerek, duvarda yeni bir tahribat olmadığını tespit ettiğini öğrendim, muhtemelen ellerini sürüp tozları toplamaya çalışıyorlarmış. Önlem alınacaktır, umuyorum bunu da yakında göreceğiz.

2000 li yıllarda Ayasofya türbelerinin çizimlerini yaptık. Haftanın yedi günü, günde 12 saatimiz o avluda geçti. Korumaya gönül veren birçok meslektaşım gibi bu topraklardaki tüm eserlerimizi içtenlikle seviyorum. Tartışmalara girmeyi sevmesem de, ne düşünüyorsam onu belirttim.”

 

Erdoğan’dan Ayasofya açıklaması: Gediğine koyduk