Ayasofya ve İstanbul Sözleşmesi’ni onaylayan hakim AYM’ye atandı

Yayın tarihi: 31 Ocak 2024 Çarşamba 8:04 am - Güncelleme: 31 Ocak 2024 Çarşamba 9:36 am

Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili karara imza atan ve İstanbul Sözleşmenin feshinin ardından kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davaların reddedilmesinde aktif rol oynayan Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine atandı.

AYM üyesi seçimine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Emekli olan Muammer Topal’ın yerine 2018’den bu yana Danıştay 10. Daire Başkanı görevinde bulunan Yılmaz Akçil, AYM üyesi olarak atandı.

AYASOFYA VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KARARLARINDAKİ ROLÜ

Akçil’in başkanı olduğu Danıştay 10. Daire, müze olan Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili karara imza atmıştı.
Yine Akçil’in başkanı olduğu Danıştay 10. Daire, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasına yönelik talepleri reddetmişti.

AKP İLE İLİŞKİSİ

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi üyesiyken yargıyı büyük ölçüde siyasi iktidarın gölgesi altına taşıyan 2010 anayasa değişikliği sonrası, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca, 2011’de, Danıştay üyeliğine seçildi. Bu üyeliğine ek olarak, AKP’li Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı yaptığı 2014 yılında AKP hükümetince, yargıç ve savcı adaylarını eğitmek üzere kurulmuş olan Adalet Akademisi Başkanlığı’na atandı.

Bu akademi, AKP iktidarı tarafından 2016’daki darbe girişimi sonrası “FETÖ yapılanmasının hizmetine girdiği” gerekçesiyle Saray tarafından, 2018’de, bir KHK ile kapatıldı. Bu gerekçeyle kapatıldığı dönemde Akademi Başkanı Yılmaz Akçil’di. Daha sonra aynı akademi, yine Saray tarafından bir KHK ile 2019’da yeniden kuruldu ve Yılmaz Akçil yeniden Adalet Akademisi Başkanlığı’na atandı. Yılmaz Akçil’in bir başka ataması da Akif Çağatay Kılıç’ın Spor Bakanlığı döneminde, AKP hükümeti tarafından 2015’te getirildiği Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu Başkanlığı oldu.

AKP’li gazeteci paylaştı! Ayasofya’nın üst katına giriş 823 TL

Kaynak: TELE1