Avukatlar Cumhuriyet hukukunu korumak için Yargıtay’a yürüdü! Cübbeli, Anayasalı dev protesto

Yayın tarihi: 10 Kasım 2023 Cuma 10:09 am - Güncelleme: 10 Kasım 2023 Cuma 4:33 pm

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen avukatlar ellerinde Anayasa, sırtlarında cübbeleriyle Yargıtay’a yürüdü. Avukatlar, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesini protesto etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Cumhuriyet hukukunu korumak için buradayız” dedi. Avukatların protesto yürüyüşüne katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Anayasanın bazı maddelerini yok sayıyorlar ve bu yok saymaya yetkisini anayasadan alan ülkenin Cumhurbaşkanı yol veriyor. Sen anayasayı saymazsan biz de seni sayan maddeyi saymayız ” dedi.

Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay için hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne tepkiler yağıyor. Türkiye’nin 81 ilinden gelen Avukatlar Ankara’da toplandı. Ankara’ya gelen avukatlar Sıhhiye Adliyesi’nden Yargıtay’a yürüdü.

Özgür Özel’den Erdoğan’a: Anayasayı tanımazsan sana meşruluk veren maddeyi tanımayız!

Türkiye’nin 81 ilinden Ankara’ya gelen avukatlar, eski adı Silivri olan Marmara Cezaevinde tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesini protesto etti. Ankara Sıhhiye Adliyesi, Atatürk anıtında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bedenen aramızdan ayrılışının 85. yılını anan avukatlar daha sonra yargı krizini yaratan Yargıtay’ın önüne ellerinde anayasa sırtlarında cübbe ile yürüdü.

Açıklamanın yapılacağı Yargıtay ve AYM önündeki Ahlatlıbel Parkında toplanan avukatlar “AKP elini yargıdan çek”, “savunma susmayacak” ve “Hak hukuk adalet” sloganları attı.

Yürüyüşe 81 ilin Baro Başkanları ile birlikte, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, HEDEP Milletvekilleri ve ADD üyeleri katıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Cumhuriyet hukukunu korumak için buradayız. Hukuku müdafi olarak benimseyen Atatürk’ün izinde Hukukun üstünlüğünü müdafaa için buradayız.” dedi.

“ERDOĞAN ELİYLE ANAYASA ORTADAN KALDIRILMA ÇALIŞMASI”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ahlatlıbel Parkında yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın sözlerini duyana kadar bu bir yargı kriziydi. Ama Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını duyduktan sonra bunun Recep Tayyip Erdoğan’ın eliyle Anayasal düzenin ortadan kaldırılmaya çalışılması, adeta halkın iradesine karşı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kalkışmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor. Bu anayasayı değiştirebilmek için Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin yeterli milletvekili yok. Bunu referanduma götürebilecek durumları da yok. Bu anayasayı ortadan kaldırabilmek ilk 4 maddesi değiştirilemediği için mümkün değil. Ancak herhangi bir maddesini değiştirecek güçleri yokken anayasanın bazı maddelerini yok sayıyorlar ve bu yok saymaya yetkisini anayasadan alan ülkenin Cumhurbaşkanı yol veriyor. Sen anayasayı saymazsan biz de seni sayan maddeyi saymayız ” dedi.

 

Sırrı Süreyya Önder: Can Atalay hükmünü nöbetimde okutmayacağım, bu karar iade edilmeli

Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, “Hukukun kurallarının olmadığı yerde de bir toplum düzeninden bahsedemezsiniz. Yaratılmak istenen şey; hukuksuz bir düzen, belki de bir rejim değişikliği ve bunu Anayasa eliyle yaratmak istemek. Buna ortam hazırlamalarına izin vermiyoruz” ifadelerini kulandı.

“YARGI KARARLARINA UYMAK ZORUNDASINIZ”

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu,  Erdoğan’ın Yargıtay’a destek verdiği açıklamalarının ardından, “Mahkemelerin kararları hakkında değerlendirme yapabilirsiniz. Yanlış karar verdiğini söyleyebilirsiniz. Ama anayasada yazan bir hüküm var. Hepimizi bağlıyor. Yargı kararlarına uymak zorundasınız. Oysa bir üst mahkeme olan Yargıtay Anayasa mahkemesinin kararına uymadıklarını söyleyip suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Böylesi bir hukuk garabeti Türkiye tarihinde görülmedi. Buna karşı biz yaptık oldu diyeceklerini zannediyorlarsa savunma buna izin vermeyecek” dedi.

Türkiye Barolar Birliği önündeki açıklamalarında ise Köroğlu, “Unuttukları anayasayı önlerine bırakarak hatırlatacağız. Arkamızda bulunan binada yazan anayasa hükmüne herkesin uymak zorunda olduğunu haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

AVUKATLAR TBB ÖNÜNDE! TBB BAŞKANI SAĞKAN: TARİHİ BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR

Avukatlar birlikte Türkiye Barolar Birliği (TBB) önüne geldi. TBB Başkanı Erinç Sağkan içinde bulunulan sürecin kurumlar arası çekişme olarak adlandırılamayacağını söyleyerek,” İçinde bulunduğumuz süreç basit bir hakim içtihat farklılığı gibi yorumlanacak konu değildir. İçerisinde bulunduğumuz süreç kurumlar arasındaki çekişme olarak adlandırılamaz. İçinde bulunduğumuz süreç anayasanın 2. maddesinin açıkça yok sayıldığı artık bir hukuk devleti olup olmadığının tartışıldığı ve buna karar verileceği bir süreçtir. Tarihi bir sorumluluğumuz var. Aldığımız mirası yerine getirebilmek adına Türkiye’de savunmayı temsil eden avukatlar olarak sesimizi yükseltiyoruz. Anayasayı ve anayasal düzeni savunmak için Ahlatlıbel’de olacağız” dedi.

 

“CÜBBELERİMİZİ VE ANAYASALARIMIZI YARGITAY ÖNÜNE BIRAKACAĞIZ”

“Bu ülkenin hukukçularına, bu ülkenin avukatlarına, bu ülkenin insanlarına hiçbir şekilde reva görülmemesi gereken, yargı eliyle hukuka sürülen kara lekenin Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında başlayan çekişmenin bu ülkeye yansımalarını ne yazık ki her beraber yaşıyoruz. O yüzden, hukuka sürülen bu lekenin kaldırılması için ve buna bir son verilmesi için gelinen noktada yargının sürekli tartışmaların odağında olması ama en çok da siyasi amaçların ve hedeflerin gerçekleştirilmesi için kullanılmasından duyduğumuz rahatsızlıkla bugün Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukat meslektaşlarımızla, barolarla, baro başkanlarımızla birlikte nihai olarak cübbelerimizle Anayasalarımızı Yargıtay’ın önüne bırakacağımız bir süreci başlatıyoruz.

Ankara Barosu ve Ankara Barosu avukatları olarak bu yürüyüşü bugün, buradan Ankara Adliyesi önünden sizlerle beraber, meslektaşlarımız ile yan yana onurlu bir şekilde başlatmanın gururunu yaşıyorum.”