Avukat Çalıkuşu: Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonunun ilan edilmemesi mülkiyet hakkına müdahaledir

Yayın tarihi: 4 Mart 2023 Cumartesi 10:49 pm - Güncelleme: 4 Mart 2023 Cumartesi 10:49 pm

Avukat Figen Çalıkuşu, “Depremzedenin, kendi taşınmazı hakkında Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonunun ilan edilmemesi, askıda görülmemesi ve doğal olarak da görülmeyen plana itiraz edilemeyecek olması mülkiyet hakkına bir müdahaledir. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır, sahibine en geniş yetkileri veren bir haktır” açıklamasını yaptı.

Avukat Figen Çalıkuşu, 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının tüm plan ve imar uygulamalarını onaylayacağını ancak bu planların askıya çıkmayacağını ve itiraza kapalı olduğunu açıkladı.

Çalıkuşu’nun yazılı açıklaması şöyle:

“Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerden etkilenen bölgede yaklaşık 1,5 milyon kişi evsiz kaldı; barınma ihtiyacının karşılanması için en az 500 bin konutun inşa edilmesi gerekiyor.

24 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre deprem bölgesinde tek yetkilinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak belirlendi. 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; altyapı, üstyapı dâhil her türlü inşaat yapmaya veya yaptırmaya, arsa paylarını belirlemeye, cins değişikliği yapmaya, kat irtifakı, kat mülkiyeti kurmaya yetkili. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı köyler dahil tüm iskân alanlarında plan ve imar uygulamaları da onaylayacak.”

“PLANA İTİRAZ EDİLEMEYECEK OLMASI MÜLKİYET HAKKINA BİR MÜDAHALEDİR”

Bu düzenlemelerin görünürde sorunları çözecek gibi dursa da depremzedelerin mülkiyet haklarını kullanmasına kısıtlama getirdiğini belirten Çalıkuşu, konuya ilişkin şunları aktardı:

“Depremzedenin, kendi taşınmazı hakkında Bakanlığın yapacağı plan ve parselasyonunun ilan edilmemesi, askıda görülmemesi ve doğal olarak da görülmeyen plana itiraz edilemeyecek olması mülkiyet hakkına bir müdahaledir. Mülkiyet hakkı anayasal bir haktır, sahibine en geniş yetkiler veren bir haktır. Bu yetkiler, eşyayı kullanma, eşyadan yararlanma ve eşyayla ilgili tasarrufta bulunma yetkileridir.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının tek yetkili olmasının mülkiyet hakkının ve tasarruf yetkisinin sınırlandırılmasına gerekçe yapılamayacağının altını çizen Çalıkuşu, “Ancak hukuken depremzedelerin mülkiyet hakları yürürlükten tabii ki kalkmıyor ama bunların hukuken peşine düşülmesini gerektiren ek bir çabayı gerekli kılıyor” sözleriyle hukuki mücadelenin devam edeceğini vurguladı.