Avrupa’nın en prestijli altı müzesinden biri: Samsun’da su basan ve eserlerin zarar gördüğü müze bir aydır kapalı

Yayın tarihi: 19 Ekim 2023 Perşembe 10:04 am - Güncelleme: 19 Ekim 2023 Perşembe 10:04 am

Sel nedeniyle su baskını yaşanan ve zarar gören tarihi eserlerin dışarıda kurutulduğu Samsun Kent Müzesi bir aydır kapalı.

Tarihi Kentler Birliği’nin 2015 yılında en iyi müzelerin seçildiği XX.Luigi Micheletti Award Müze Yarışması’nda finale kalan ve jüri özel ödülü alarak Avrupa’nın en prestijli altı müzesinden biri seçilen Samsun Kent Müzesi’nde, Eylül ayında yaşanan sel nedeniyle su baskını meydana gelmişti.

Cumhuriyet’in haberine göre Osmanlı çarşısı, tarih şeridi, tütün bölümü ve doğal afetlerin anlatıldığı alanlar sular altında kaldığı için onarım çalışmaları devam eden müzeye ziyaretçi kabul edilmiyor.

İKİ METREYİ AŞAN SU BİRİKİNTİLERİ

Kent Müzesi’nde, kentin kronolojik tarihine ve Kurtuluş Savaşı dönemine ait görseller ve belgeler, sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgiler ve malzemeler, balmumu heykeller gibi çok sayıda eser sergileniyordu. Sel afetinin ardından çok sayıda eserin zarar gördüğü müze içerisinde yaklaşık 2 metreyi geçen su birikintisi olduğu belirtilmiş, eserlerin büyük oranda zarar görerek kullanılamaz hale geldiği öğrenilmişti. Zarar gören eşyalar ise dışarıda kurutulmuştu.

İstanbul’da 4 müze 100 gün boyunca ücretsiz!