Avrupa'nın birçok şehrinde yerel halk aşırı turizme tepki gösteriyor ve eylemler düzenliyor. Son olarak da İspanya'nın Mallorca kentinde halk sokaklara döküldü. Peki Avrupa'da turistlere karşı öfkenin sebebi nedir?

Bir İsviçre köyü olan Lauterbrunnen aşırı turizme karşı isyanın yaşandığı ilk yerleşim yerlerinden. Lauterbrunnen'de bulunan şelale vadiye gelen binlerce turist selfie çubukları ve dronlarla bölgenin doğal görüntüsünü bozuyor. Bölge sakinlerine göre son birkaç yılda aşırı bir şekilde kalabalıklaştı.

https://tele1.com.tr/avrupada-tepkiler-buyuyor-saygisiz-turist-rahatsizligi-1073604/

Lauterbrunnen'de yaşanan olaylar Avrupa genelinde de kendini gösteriyor. Avrupa Kıtası'na gelen ABD'li ziyaretçi sayısı son 10 yıla göre yüzde 65 daha fazla. Öte yandan Çin, Hindistan ve Brezilya'dan da zengin orta sınıf Avrupa'ya akın ediyor.

Geçtiğimiz yıl toplamda 709 milyon turist Avrupa'ya geldi. Bu sayı 10 yıl öncesine göre yüzde 22 daha fazla. İspanya'nın Mallorca kentine bu yıl 20 milyon turist geldi. Bu sayı şehrin nüfusunun 22 katı.

CHP Sözcüsü Yücel'den Bakan Tunç'a tepki: Bir hakim gibi 'hüküm' cümleleri kurabiliyor CHP Sözcüsü Yücel'den Bakan Tunç'a tepki: Bir hakim gibi 'hüküm' cümleleri kurabiliyor

AVRUPA GENELİNDE ÖNLEMLER ALINIYOR

Avrupa'da aşırı turizme karşı yıllardır süren şiddetli bir tepki var. Venedik kruvaziyer gemilerini yasaklamak için önlemler aldı ve bu yıl en yoğun günlerde ziyaretçiler için 5 euro'luk giriş ücreti uygulamaya başladı. Geçtiğimiz bahar Amsterdam, 2035 yılına kadar aşırı turizmin “tamamen yasaklanacağını” duyurdu. Atina, Lizbon, Venedik ve Barselona, Mallorca ve Tenerife dahil olmak üzere İspanya'nın büyük bölümünde benzer turizm karşıtı hareketler var.

NEDEN TURİSTLERİ İSTEMİYORLAR

Avrupa'daki turizm karşıtı hareketler hayat pahalılığı ve barınma krizi sorunları ön plana çıkıyor. Genç Avrupalılar kıtalarının dev bir müzeye dönüşmesinden memnun değiller. İspanyol 25 yaşındaki öğrenci Pere Joan, grubun bu yaz protestoları artırdığını çünkü durumun artık sürdürülebilir olmadığını söylüyor. Joan plaj işgaline yönelik sahillerde pankart açtıklarını ve turistlerin şaşırdığını ifade ediyor. Mallorca turizm sayesinde ayakta kalsa da Joan, zenginliğin eşitsiz dağıldığını ve ada sakinlerine fayda sağlamadığını belirtiyor.

İSPANYOLLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

İspanya'nın Mallorca kentinde binlerce kişi turistleri protesto etti. Protestocular, ellerinde uçak ve yolcu gemileri modellerini taşıyarak, 'kitle turizmine hayır' ve 'özel jetleri durdurun' yazan posterlerle Mallorca sokaklarında yürüdü. İspanya'nın birçok şehrinde düzenlenen protestolarda aktivistler büyük bir barınma krizi  yaşandığını söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ