Ateşkes Sudan’daki çatışmaları sonlandıramadı! Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 20 Nisan 2023 Perşembe 3:07 pm - Güncelleme: 20 Nisan 2023 Perşembe 3:12 pm

Sudan ordusu ile HDK milisleri arasındaki çatışmalar ikinci kez ilan edilen ateşkese rağmen sürerken DSÖ, Sudan’da hayatını kaybedenlerin sayısının 300’e yakın olduğunu açıkladı.

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri(HDK) isimli milis kuvvetlerin orduya bağlanması konusunda yaşanan anlaşmazlıkların ardından 14 Nisan’da başlayan çatışmalar, önceki gün ikinci kez ilan edilen ateşkese rağmen devam etti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Başkent Hartum’daki çatışmalar, yine ordu genel komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve havalimanı çevresinde başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan’daki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 300’e yaklaştığını bildirdi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “(Sudan’daki çatışmalarda) Şimdiye kadar yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirdi ve 3 binden fazla kişi yaralandı. Başta siviller ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar olmak üzere, tüm can kayıplarını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, Sudan’daki taraflara yönelik “çatışmalara insani ara verme” çağrısını yinelerken, barışın tek çözüm olduğuna değindi.

SUDAN ASKERLERİ ÇAD TOPRAKLARINA GİRDİ

Çad Savunma Bakanı Davud Yahya, düzenlediği basın toplantısında, “Jandarma, polis ve askeri personelden oluşan 320 Sudan Ordusu mensubu topraklarımıza girdi ve silahsızlandırıldı.” dedi.

Yahya, Çad güvenlik güçlerine teslim olan askerlerin, Sudan ordusu ile çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından “öldürülme endişesiyle” ülkelerinden kaçtığını ifade etti.

Sudan’daki çatışmalarda Türk vatandaşının 2 yaşındaki kızı hayatını kaybetti