Sudan’daki çatışmalarda Türk vatandaşının 2 yaşındaki kızı hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 18 Nisan 2023 Salı 8:44 am - Güncelleme: 18 Nisan 2023 Salı 5:57 pm

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri mensupları arasında süren çatışmalarda Türk vatandaşı Kubilay Dadük’ün 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti.

Sudan ordusu ile ordunun isyancı ilan ettiği Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) üyeleri arasındaki çatışmalar, üçüncü gününde devam etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, çatışmalar nedeniyle 185 kişinin hayatını kaybettiğini, 1800’den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurdu.
Çatışmalarda başkent Hartum’un Riyad ve Burri semtlerinde bulunan bazı binalar da isabet aldı. Burri semtinde Türk vatandaşı Kubilay Dadük’ün evi de çatışmalarda zarar gördü.

Dadük’ün evine isabet eden roketler nedeniyle 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti. Dadük ve Sudanlı eşinin ise yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

SİSİ, “İÇ İŞLERİ” DEYİP DİYALOG ÇAĞRISI YAPTI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan’daki çatışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Abdulfettah es-Sisi, Sudan’daki çatışmaların Sudan’ın içişleri olduğunu ve Mısır’ın herhangi bir taraf lehine müdahalede bulunmayacağını söyledi.

Sisi, “ Sudan’daki Mısır kuvvetlerinin hedefi yalnızca eğitim vermektir, taraflardan birinin lehine diğerinin aleyhine destek vermek değildir. Sudan’daki olaylar bir iç meseledir müdahale edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Mısır’ın Sudan’daki taraflar arasında sükunetin sağlanması için aracı olma rolü oynamaya hazır olduğunu bildiren Sisi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutterres ile konu hakkında iletişimde olduklarına işaret etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN SUDAN’DAKİ YURTTAŞLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Sudan’da bulunan yurttaşların durumunun yakından takip edildiğini ve Sudan’dan ayrılmak isteyen yurttaşların ayrılabilmeleri için gerekli yönlendirmenin yapılacağını açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “ Ülkedeki mevcut güvenlik koşulları, seyahat etmeye uygun olmayıp, vatandaşlarımızın bu aşamada kapalı mekanlarda kalmayı sürdürmeleri büyük önem taşımakta. Uygun güvenlik ve lojistik koşullar oluştuğu takdirde, arzu eden vatandaşlarımızın Sudan’dan ayrılmalarını teminen, gerekli yönlendirme yapılacaktır. Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımızla yakın temas halindedir. Çağrı Merkezimiz, vatandaşlarımıza telefonla ulaşarak gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır” ifadelerine yer verildi.