Atatürk’e lanet okuyan Mustafa Demirkıran bakın kimin akrabası çıktı

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2021 Pazar 10:19 pm - Güncelleme: 30 Mayıs 2021 Pazar 10:19 pm

Ayasofya’da yapılan icazet alma programında Atatürk’e “Zalim ve kafir” diyen Mustafa Demirkıran’ın YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın kayınpederi olduğu ortaya çıktı.

 

Türkiye iki gündür, Ayasofya’da, İmam Mustafa Demirkan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dinlediği sırada söylediği sözleri konuşuyor.

Ayasofya’da Atatürk’e lanet okuyan imama tepki yağdı!

Ortaya çıkaran görüntülerde Mustafa Demirkan şunları söylemişti:

“Bu ve bu gibi mabedlerin mabed olarak kalması için inşa edilmiştir. Öyle bir zaman geldiki bir asır gibi bir zaman içinde ezan ve namaz yasaklandı ve müze haline çevrildi. Bunlardan daha zalim ve kafir kim olabilir… Yarabbi bir daha bu zihniyetin bu ümmetin başına gelmesini mukadder buyurma… ”

Odatv’de yer alan habere göre, bu sözlerin ardından Demirkan’a büyük tepkiler yükselirken kim olduğu da merak konusu oldu.

Demirkıran ismi daha önce de haberlere konu olmuş, TRT DİYANET’te İmam ve Kıraat programına konuk yapılmıştı. Erdoğan’ın babaevi Rize’nin Güneysu ilçesinde doğan Demirkıran’ın İsmailağa Cemaati’nden olduğu öğrenildi.

Erdoğan’ın aile dostu olarak bilinen Demirkıran’ın oğlunun 26 Nisan 2014’teki düğününe Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte katılmıştı. Demirkıran’ın oğlunun nikah şahitliğini Emine Erdoğan yapmıştı.

YEKTA SARAÇ’IN KAYINPEDERİ

Geçen aylarda hayatını kaybeden Muhammed Emin Saraç’ın dünürü, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’ın kayınpederi olan Mustafa Demirkıran, Erdoğan’ın da yakından takip ettiği isimler arasında yer alıyor.

Cumhuriyet karşıtı yazı ve haberlerin yer aldığı Ayasofya’nın eski imamı Mehmet Boynukalın’a yakın Beşeriyet adlı internet sitesinde de Demirkıran hakkında, “Reisülkurra Ahmed Esad Arslanlar Hoca Efendi’nin vekili olarak icazet merasimlerine ve ilmî cemiyetlere riyaset eden hoca” ifadeleri kullanılıyor.

Aynı sitede Mehmet Boynukalın için “hocaefendi” ifadeleri yer alıyor.

Öyle ki Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin de AKP içerisinde son kongreden sonra aynı grubun etkinliğinin “1994 ruhu” adı altında kuvvet kazandığını aktarmıştı.

Erkin yazısında, tartışma yaratan açıklamalar yapan Boynukalın’a destek verenlerin fazla olduğunu aktararak, “Ayasofya İmamı’na karşı neden güçlü bir ses çıkmadığı da daha iyi anlaşılmıyor mu” diye sormuştu.

MENEMEN İSYANINA KATILAN AİLE
Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın ise Saraç ailesiyle ilgili 2014’te yazdığı yazıda şunları kaleme almıştı:

“M. Emin Saraç Tokat Erbaalı‘ydı.

Dedesi; Nakşibendi Üzeyir Efendi‘ydi; Niksar Keşfi Camii Medresesi’nde müderris idi. Babası Mustafa Efendi hafızdı.

Ali Haydar Efendi’nin şeyhi Mustafa İsmet Efendi’nin Erbaa’daki hulefasından Bahrullah (Mustafa) Efendi‘ye bağlıydılar.

Her ikisi de Menemen isyanını destekledikleri için yargılandı. İdamdan kurtuldular; 6 ay hapis yattılar.

İmam Şafii ve İmam Malik’in tavsiyelerine uyan M. Emin Saraç, doğum yılını söylemiyor. Erbaa’nın Tanoba Köyü’nde doğdu. Sünni Türk köyüydü. Tanoba internet sitesinde şu bilgi var:

Ermeni tehcirinin olduğu 1915 senesinde Dersim’den üç aile köye getirildi ve yerleştirildi.

M. Emin Saraç’ın söylediğine göre, dedesinin yanında 6 yaşında Kur’an-ı Kerim’i hatmederek hafızlığa başladı.”