Atatürk, Cumhuriyet, Parla Marşı… Ali Koç Süper Kupa krizini tüm detaylarıyla anlattı

Yayın tarihi: 5 Ocak 2024 Cuma 10:25 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2024 Cuma 11:54 pm

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Süper Kupa maçında yaşanan krize ilişkin yaşananları bütün detaylarıyla anlattı.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray ile Suudi Arabistan’da oynanması planlanan ve yaşanan olaylar nedeniyle iptal olan Süper Kupa maçı ile ilgili HaberTürk ekranlarında yayınlanan, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Nedir Ne Değildir Özel’ programında önemli açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Suudi Arabistan’da yaşanan Süper Kupa kriziyle ilgili, “Federasyon ile bir firma arasında sözleşme var. Bu sözleşmeyi biz görmedik. Bizim gördüğümüz hiçbir sözleşme yok. Bugün bize cevap geldi. Akşam 17.30-18.00 sularında geldi. İki kulübün de yakından uzaktan sözleşmeyle ilgili hiçbir şey bilmediğini görüyoruz. Cevapta kısaca ‘gizlilik vardır, bunu paylaşamayız, çok arzu ediyorsanız, hukukçu yollayın size gösterelim’ deniyor” diye konuştu.

Ali Koç’un açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Kesinlikle konuşmayı düşünmüyorduk; ama konuşmak zorunda bırakıldık. Çok fazla dezenformasyon ve masumane, art niyetle bilgi kirliliği var. Konu siyasi malzeme yapıldı. Odağından çok yanlış yerlere gitti. Olay olduğundan bu yana bütün olayı Fenerbahçe ve şahsımın etrafında döndürülmesi, iftiralar, yalanlar belli bir merkezden düğmeye basılarak yapılmış müthiş bir iletişim operasyonuyla karşı karşıya kaldık.

“PROTOKOL BİZDE YOK, FEDERASYONDAN İSTEDİK”

Protokol bizde yok. Biz bir mektup yazdık hafta içinde federasyonumuza protokolü rica ettik. Sadece protokolü değil maç gününe kadar olan kriz sürecinde yazışmaları rica ettik. Bizimle Federasyon arasında yapılmış hiçbir anlaşma yok. Sürecin çok amatörce yürütüldüğü konulardan bir tanesi bu. Bizim de talep aklımıza gelmedi, doğruya doğru konuşalım.

“BİZ SÖZLEŞMEYİ GÖRMEDİK”

Federasyon ile bir firma arasında sözleşme var. Bu sözleşmeyi biz görmedik. Bizim gördüğümüz hiçbir sözleşme yok. Bugün bize cevap geldi. Akşam 17.30-18.00 sularında geldi. İki kulübün de yakından uzaktan sözleşmeyle ilgili hiçbir şey bilmediğini görüyoruz. Cevapta kısaca ‘gizlilik vardır, bunu paylaşamayız, çok arzu ediyorsanız, hukukçu yollayın size gösterelim’ deniyor.

Yaz aylarında sayın başkanla konuşurken ‘Süper Kupa ne olacak?’ demiştim. Kendisi bana yurt dışında oynatmayı düşündüklerini Almanya, İngiltere, Azerbaycan, Katar yanılmıyorsam ve Suudi Arabistan’ı söyledi. Şahsen Almanya’nın çok iyi fikir olduğunu düşündüm. Orada yaşayan vatandaşlarımız, pek de Almanların izin vereceğini tahmin etmiyordum. Nitekim de öyle oldu. Sonra en iyi teklif Suudi Arabistan’dan geldi. Bütün dünyanın gözü Suudi Arabistan’da. Müthiş yatırımlar yapılıyor. Dünya Kupası’na talipler, alacaklar. Müthiş futbolla ilgili enerji, dinamizm, heyecan var.

Futbol açısından o dönemde herhangi 100. yıl hassasiyeti yok. Almanya olmayacaksa Suudi Arabistan’ın uygun olacağını düşündük. Bize böyle söylendi, biz de ‘doğru olur’ dedik. 100. yıl özelinde hatalı düşünce olduğunu gördük. Özellikle bunu isteme sebeplerimizden biri, Fenerbahçe olarak özellikle iki sebeple ısrar ettik Suudi Arabistan’da oynanması. Biri, maç takviminin cilvesi diyelim, 5 gün önce Fenerbahçe-Galatasaray derbisi olacaktı. Yıllardır biz taraftar götürmüyoruz. İstanbul’da maçta ne cereyan edecek o da belli değil. Gergin tansiyonu düşünerek Olimpiyat Stadı’nda 40 bin Fenerli, 40 bin Galatasaraylı olarak sıkıntı olabileceğini düşündük. Hatta Federasyon Başkanı ‘Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynayamayız’ dedi.

“YABANCI HAKEME SICAK BAKTIK”

Yurt dışında oynanırsa yabancı hakem kadrosu ihtimalinin yüksek olabileceğini söyledik. Federasyonumuz sıcak baktı, rakibimiz sıcak bakmadı. Onu sonra öğrendik. İngiltere hariç nerede ise herkes devre arasında. Fenerbahçe’nin hakkı o kadar çok yeniyor ki. Bari bu tek maçta, telafisi olmayan maçta yabancı hakemler olsun istedik. 20 Ekim’de Federasyon açıkladı. Büyük tepkiler oluştu. Siyasi seviyede, taraftar seviyesinde tepkiler oluştu. 100. yılımızda oraya gidiliyor olması. Ülkemizde olsun düşüncesi hakimdi. Demin söylediğimiz sebeplerden dolayı zig-zag çizmedik, sağlam durduk. Yüksek Divan Kurulunda orada oynanmasın diye tavsiye kararı çıktı; zira Galatasaray’da da benzer karar çıktı. Tahmin edersiniz ki, büyük baskı oluştu.

“Önümüzdeki 5 yıl kimin şampiyon olacağı bilinmiyordu. Federasyon bizimle istişare etti. Kesinlikle federasyonun kendi başına aldığı karar değil. Galatasaray ve Fenerbahçe baskı olmasına rağmen projeye devam ettik. Hatta Galatasaray Kulübü federasyona bir yazı yolluyor oynanmasın diye. Federasyon başkanı bizleri çağırdı ‘ne düşünüyorsunuz’ diye. Biz aynı noktada durduk. ‘Biz oynamayız demiyoruz ama amir olarak senin olarak karar vermen lazım’ dendi. Federasyon bu maçın Riyad’da oynanacağını açıklandı. 30 Aralık’tı, kulüplerin ricasıyla 29 Aralık’a alındı. Futbolcularımız aileleriyle yılbaşını geçirsin diye.

“MAÇA ATANAN HAKEMDEN RAHATSIZ OLDUK”

Yabancı hakemler konusunda o kadar ısrarlıydık ki. Bu konuyu satın almıştı federasyon. Yumruk olayından sonra bu konuda başkanda 180 derece dönüşüm oldu. Konu rafa kalktı gibi oldu. U 19’la gittik, vize işlemleri yaptık diye yanımızda götürdük. Maça A takımla çıkacaktık. Maça atanan hakem olacak iş değil. Söz konusu hakemin hangi takıma ne kadar yakın olduğu, geçmişi, gençliği bilinen bir şey. Bu işten çok rahatsız olduk. Oraya gitmişken yabancı hakemle oynama fırsatı varken bir yumruk ile talihsiz bir gece yaşandı futbolda. Federasyonun 180 derece dönmesine anlam veremedik.

Hadisede çok hatalı planlama yapılmış. Sayın Ömer Çelik de değindi. Bazı doğru tespitleri var. Bazı sözleri de yanlış bilgilendirildiği için doğrular ı yansıtmıyor. Tutanak, 16 Kasım’da federasyonda Galatasaray-Fenerbahçe toplantı yapılıyor. Bir sürü konu konuşuluyor. Kime ne kadar koltuk, loca, kura çekimi, kim hangi otelde kalacak vesaire, vesaire.

“BİZE BİLGİLENDİRME YAPILMADI”

Bir bilgilendirme yapıldı, tamamen taraftara yönelik. Suudi Arabistan’da nasıl davranmalısın, sokakta bağırmamalısın diye. Taraftara yönelik bilgilendirme yapıldı. Kulüplerimize yönelik ‘şöyle protokol var, bunlara izin veriyor, vermiyor’ diye bir şey söz konusu değil. Taraftarlara yapılan kuralları iki kulüp de sitesine koydu. Ama kulüplere gelen hiçbir bilgilendirme yok. Burada 11 maddelik tamamen organizasyonla ilgili belge. Tek imzaladığımız bu. Etrafta kabul edilen protokol, sözleşme, vekalet bunların hiçbirisi yok. TFF’de bir protokol var ama biz bilmiyoruz. İstedik, ‘gizlidir veremeyiz, gelin gösterelim’ dendi.

Maç günü bizim yetkililerle Suudi yetkililer arasında yazışmalar oldu. Ben esas o yazışmaların bir şekilde ortaya çıktığı zaman işin aslı astarı nedir net bir şekilde belli olacaktır. O yazışma ortada olmadığı için şu an soruyoruz.

“FEDERASYON SORUMLULUĞU ÜSTÜNDEN ATMAYA ÇALIŞIYOR”

Biz şunu istedik, ayın 2’sinde, biz de işin dibine inmek istiyoruz. Büyük bir fiyasko oldu. Bu nasıl oldu? Bunun dibine inmek istiyoruz. Protokol var, kulüpler dayatmaya çalıştı diye federasyonun sorumluluğu üstünden atması için kurgulandığı bir senaryo bu.

Ben Fenerbahçe adına konuşabilirim. Futbolda teamüller var. TFF liderliğinde olan bir organizasyon bu. Aynen lig, kupa maçları gibi. Maç haftası varsa pankart, tişört sahaya çıkacağınız onlar size cevap verir. AÇEV, LÖSEV, şehitlerle ilgili mesajları veririz cevap gelir. Hatta maç günü bile oldu. En son derbi maçında şehitlerimiz oldu. Allah bir tane bile şehit göstermesin. Tişörtle çıkmak istediğimizi söyledik onayı aldık. Biz Çarşamba günü sabah yazı yazdık. Dedik ki ‘ısınmaya bu tişörtle ve bu pankartla çıkacağız’. Cevap alamadık. Ertesi gün uçağa binerken bir daha sorduk.

PANKART MESELESİ

Savaşa dikkat çeken bir şeydi. Ondan evvel Ukrayna-Rusya savaşında da aynı pankartı kullandık. Barıştan bahsediyoruz. Yerel otoritenin buna hassasiyet göstermesi. Yurtta Sulh Cihanda Sulh atamızın etkileyici bir söylem. Ama bu pankart üzerinde ısrar etmedik. Zaten federasyonumuz bize iki tane resmi yazı yazdı. Şu pankartla çıkacaksınız diye. Federasyonun yazdığı bize ilk gelen 14 Aralık’ta yazı geldi. Bu maça çıkacağımız pankart resmi bir yazıyla geldi. Şanlı Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu olsun pankartıyla çıkacaklardır diye yazı.

“DEMEK Kİ SON DAKİKADA PANKART KABUL EDİLEBİLİYORMUŞ”

28’inde yanılmıyorsam bir yazı daha geldi. O da şehitlerimizle ilgili pankart. 18 Aralık’ta beyaz renkli tişörtleri planlamaktayız, sizler için uygun ise göreceğiniz formayı çocuklara hediye edeceğiz dendi. Çocuklarımız sahaya önde 100. yıl logomuz arkada Atamızın sloganıyla çıkacaktık. Bize diyorlar ya sözleşmenin dışında hareket edemezsin demek ki son dakika şehitlerimizle ilgili pankart kabul edilmiş.

27 Aralık’ta gönderiyoruz yazımızı. Cevap gelmedi. Üstüne gittik. Federasyon ‘Dışişleri’nden cevap bekliyoruz’ dedi. Uçağa bindik, bir daha sorduk.”

“İSTİKLAL MARŞI DEĞİL, PARLA”

Onların marşı da var. Bizim İstiklal Marşımızda sıkıntı yok. O krizde değil. Parla marşı iptal edilince sanki İstiklal Marşı iptal edilmiş anlaşıldı. Fenerbahçe tişörtle ısınmaya çıkacak. Sanki biz son dakika formayı değiştiriyormuş gibi intiba yarattılar, bilerek ya da bilmeyerek. Federasyon yetkilisi buna üst düzeyde karar verilecek diyor. Kesip atılmıyor. Ertesi gün oluyor biz hala bilet peşindeyiz. Federasyon yetkililerini arıyoruz. Bir loca daha alabilir miyiz diye. Ben A Spor’a röportaj veriyorum. Barış olsun dünyada, insanlık kazansın diyorum.

“BÜYÜKEKŞİ’DEN TELEFON GELİYOR”

Özellikle Filistin’de kardeşlerimizin yaşadıklarına istinaden. Hiçbir normal insanın kabul edemeyeceği görüntülere sahne oluyor dünya. Atamız’ın sözünü gündeme getiriyorum; ‘Yurtta sulh cihanda sulh.’ Hatta o pankartı İngilizce çıkmak istiyoruz. Bizim için o pankart olmazsa olmaz da değil, işin ekstrası. Ben ve yöneticilerim Suudi Arabistan’ın eski federasyon başkanının evine yemeğe gidiyoruz, öğle yemeğine. Biz orada iken telefon geliyor. Sayın Büyükekşi’den telefon geliyor. Federasyonun kaldığı otele gelmemizi istiyor. Toplantıya 17.30’da toplantıya oturuyoruz. Maç 20.30’da.

Otele gidiyoruz. Kat tıklım tıklım. Tek gireceksiniz deniyor. Masada Gençlik ve Spor Bakanımız, sayın Dursun Özbek var. Odaya gidiyoruz. Oturuyorum masaya. Bir de Sayın Bakanımızın iki danışmanı var. İlerleyen saatlerde Sayın Kasapoğlu da toplantıya katılıyor. Eski spor bakanı. Birkaç danışmanı yanında. Spor Bakanımız da orta yolu bulmaya çalışıyor. Aklı selimle orta yolu bulup maçın oynanması için. Ben oraya oturuyorum, sessizlik var. Bir kağıt alıyorum. Sayın Başkan ‘Her şey yolunda maç başlayacak, gösteri, ışık, alev, şehitlerimiz için 1 dakika saygı duruşu olacak, milli marşlar çalınacak’ diye programı anlatıyor”

“100. YIL FORMAMIZLA ÇIKAMAYACAĞIMIZ İÇİN ISINMAYA TİŞÖRTLE ÇIKMAK İSTEDİK”

“Diyorlar ki, ‘Sizin pankart ve tişört’. ‘Bizim pankartla derdimiz yok’ diyoruz. Fenerbahçe’nin tişörtte ısrarının sebebi 100. yılın formasını bir kere kullandık. 29 Ekim’de maçımız vardı. Biz Süper Kupa maçında 100. yıl formamızla çıkamayacağımız için ısınmaya tişörtle çıkmak istedik. Bize anlatılan etkinlikler, planlanan gösteriler, görseller onlar bunlar içinde böyle bir formayla çıkmanın sıkıntı olacağı aklımızın ucundan geçmiyor.

“GALATASARAY DA O GÜN PANKART BASTIRMIŞ”

Bize bunun sıkıntı olduğu söylendi. Anladığım kadarıyla Galatasaray da o gün pankart bastırmış ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ diye ve ısınma formalarının üstüne Atamızı bastırmışlar.

“ATATÜRKSÜZ, CUMHURİYETSİZ KUTLAMA AKLIMIZIN UCUNDAN GEÇMEDİ”

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı TFF’nin 100. yılı. Atatürksüz, Cumhuriyetsiz kutlama aklımızın ucundan geçmedi. Meğerse Suudi yetkililer talepleri reddetmiş. Federasyondan bahsediyorum. Bu maç günü falan da olmadı. Maça gelen günler içinde oldu. Yola çıkmadan bile sıkıntılar vardı. Bu taraflarını söylemiyorlar. Bunlar gizli kalmaz, er ya da geç çıkacak. Pankart, şanlı Cumhuriyet 100. yılı, marş, çocuklarımızın tişörtler ve bir de ledlerde Atatürk’ün posterini kaldırıldığını biliyoruz.

“EN AZ SIKINTILI TARAF SUUDİLER”

Burada işi deştikçe, dibine indikçe bu süreçte en az sıkıntılı taraf Suudiler. Bizim anladığımız kadarıyla maç gününden çok önce programla ilgili sıkıntılar ortaya çıkmış zaten.

Suudilerin çok toleranslı davrandıklarını söyleyemem. Burada hassasiyetler varsa biz bunu maç günü mü öğreneceğiz”

“SORUMLULUK FEDERASYON’DA”

“Ömer Çelik Bey çok güzel konuşmuş. ‘Burada planlama hatası yapılmış’ demiş. Sonuna kadar haklı. Belki de hiç planlama yapılmamış. Sorumluluk net olarak Federasyon’da”

Dursun Bey de biz de hayatın olağan akışına aykırı olarak bire bir aynıydık. İkimiz de benzer sıkıntılarda bire bir aynı noktadaydık. Onun için çıldırıyoruz. Niye herşey Fenerbahçe’ye, bırakın Fenerbahçe’ye Ali Koç’a bağlanıyor?

“POLİSLER PANKARTLARI ALDILAR”

Biz hemen oynamayız demedik, bu maçı oynamamız lazım dedik. Bir deneyelim. Isınmaya bu formalarla çıkmayı deneriz dedik. Stattaki federasyon yetkililerinden garip mesajlar gelmeye başladı. Soyunma odalarına polis girdi. FIFA kurallarına göre soyunma odalarına polisin girmemesi gerekir. Pankartı aldılar, maçtan sonra vereceğiz dediler. İş gerilmeye başlayınca iki kulüp de 18.35 gibi oteli arayıp takımlara ‘bekleyin’ dedi.

“FURBOLCULARIN ÜSTÜNÜ ARAYACAĞIZ’ DENDİ”

Sayın Bakan aradaki sıkıntının giderilmesi için samimi bir çaba sarf etti. İstenilen noktaya gelinemedi. Bu arada Türkiye’de yer yerinden oynuyor, iş bambaşka yere çekiliyor. Biz 17.30’dan sonraki süreçte Türkiye’den fazla bilgi alamadım. Ama WhatsApp grubunda bize destek veren 18 kulüp yekvücud oldu. Stattan bir haber daha geldi. ‘Buraya gelindiği takdirde sahaya çıkarken futbolcuların üstünü arayacağız’ dendi.

“İŞ ARTIK İNATLAŞMAYA BİNMİŞ VAZİYETTE”

Suudi yetkilinin, fedarasyon yetkilisine söylediği biz toplantıda iken bize iletiliyor. Personelimiz de bunu söylüyor bize. İş artık inatlaşmaya binmiş vaziyette. Oraya gidelim bakalım deneyelim fikrinden vazgeçiyoruz. Sıkıntı olsa şehrin dışına yemeğe gider miyiz şehirden iki saat uzağa. Ekstra bilet peşinde koşar mıyız? Sayın başkanla ayrı otellerde kaldığımız için ilk toplantımız 17.30’da. Sayın Özbek 1 saat önce gelmişti. Oraya geldiğimizde öyle bilgi kirliliği vardı ki, Parla marşı, İstiklal Marşı oldu. Doğru dürüst planlamayla iş bu noktalara gelmezdi. Onu anlatmaya çalışıyorum. Misafir olarak gittiğimiz ülkenin hassasiyeti varsa bunu bize söyleyeceksiniz.

İbrahim Bey, Suudilere yazdığı cevabı anlatıyor. Atatürk’ü, Parla marşını, 100. logosunu anlatıyor. ‘Onların yazdığı mektubu bize göster’ dedik. Dedi ki ‘yanımızda yok’ İki mektubu görürsek işin aslı astarı ortaya çıkar. Söylediği gibi Fenerbahçe ve Galatasaray’ın sözleşmeden haberi var, imzayı attılar, vekalet verildi, her şey normal seyrinde iken son dakika Fenerbahçe ve Galatasaray geldi talep dışı davrandı, bunun uzaktan yakından alakası yok.

“MAÇA ÜÇ SAAT KALA FEDERASYON’DAN DUYUYORUZ”

Kim nerede, hangi yönetici kiminle konuştu, yazışmalar, oradaki insanlarla konuşuyouz. Orada da tanıdıklarımız var. İş dönüyor dolaşıyor, Federasyon farkında. Kendi elemanları var sahada. Bunlar konuşuluyor, görseller, sahada ne olacak, ne edilecek? Burada sıkıntı Federasyon çalışanlarına söyleniyor. Bunu yokmuş gibi varsayıp, hepimizin uçağa binip maça 3 saat kala federasyonumuzun ağzından duyuyoruz ki, maçı oynanmasını engelleyecek sıkıntı var.

“NET ÇİZGİLERİNİ EN BAŞTAN ÖĞRENSEK GİTMEZDİK!”

“Galatasaray, Fenerbahçe sahaya çıksaydı, Federasyonumuz çıkmayın demezdi. Üçlü alınan bu şartlarda oynanmayacağına dair karar var. İki alternatif var. Doğru dürüst planlanmamış, iletişim kurulmamış, organizasyonun bütün detayları paylaşılmamış, evraka dökülmemiş, yolda kervan düzülüyor. Veyahut bunların hepsi yapılmış Suudi yetkililer arıza çıkarmış, ikisinden biri. Ben ikinciye inanmıyorum. Çünkü Suudiler bir gram esnemediler. Başından beri çizgileri var demek ki. Biz bunu baştan bilseydik ya ona göre giderdik veya gitmezdik. 101. yılı orada oynardık veya.”

“VİCDANIM KALDIRAMIYOR”

“Burada benim Federasyonla ilgili vicdanımın kaldıramadığı konu çıkın ‘öyle sözleşme yok, Fenerbahçe çarşamba günü talepler getirdi’ diye niye söylemiyorsun. Bugün federasyon başkanına mektup yolladım. Sayın İbrahim Burkay’la görüştük birkaç defa. İki mektup yolladık. Niye burada asli suçlunun federasyon olduğunu anlattığım mektup var. Sayın bakanımız FIFA kurallarına göre oynanacağı kararlaştırıldı diyor, tamam. Sözleşme var deniyor ama biz sözleşmeyi bilmiyoruz. Siz iptal edilen konuları haber vermediniz mi diyoruz. Sayın Büyükekşi toplasanız 5 dakika konuştu. Bu projenin sorumlusu sayın İbrahim Burkay konuştu.”

“KEŞKE BU OLAY YAŞANMASAYDI”

“Ali Koç neymiş yahu! Milleti Riyad’a götürüyor, kendi başına karar veriyor, bir eliyle maçı iptal ediyor. Böyle bir şey olabilir mi? Siyasi operasyonu yapanlar bizim orada siyasi operasyon yaptığımızı iddia ediyorlar. Keşke bu olay yaşanmasaydı. Bunu ülkemizde hepimiz ideolojimiz, eğitimimiz ne olursa olsun bazı şeylerin altında birleşebiliriz. Bu kurucumuz, ulu önderimiz, bayrağımız, istiklal marşımız. Bunlar bizler için tartışmaya mahal verilmeyecek şeyler. Fakat bir baktık ki bu tatsız konu siyasi rekabetin malzemesi haline geliyor”

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN GELEN BİR ŞEY YOK”

Dışişleri Bakanlığı’ndan bize ‘bunu yapmayın, bunu yapın’ diye bir şey yok. Ama federasyon yapmak istediklerini karşı tarafa sorduğumuz zaman anladığımız kadarıyla politik k onular var Dışişleri’nden bize gelsin deniyor, ama bu teyide muhtaç. Dışişleri’nden bize gelen bir şey yok. Dolayısıyla Dışişlerimizle federasyonumuz arasında veya spor bakanlığımız a rasında veya oranın spor bakanlığında yazışmalar oldu mu bilmiyorum. Bizim bildiğimiz Perşembe 9.30’da sıkıntılar başlıyor, ertesi gün içinde bir şey söylenmiyor. Biz daha sonra krizin boyutunu anlıyoruz.

“SOYUNMA ODALARINDAN TATSIZ HABER GELİNCE OTOBÜSÜ DURDURDUK”

O kadar plansızız ki. Millet statta. Soyunma odalarından tatsız haber gelince takım otobüsünü durdurduk. Sayın başkana söylüyorum. Konuyu çözmeye çalışıyoruz. Benim burada bir sürü mesajım var. Çocuklar rahatsız, tekrar yemek yiyorlar. 18.38’de başlıyor yazışma. ‘Takımı tutun bizden direktif bekleyin’ diyoum.

“MESAJLAŞMALARI AN BE AN ANLATTI”

“Lütfen bekleyin, Galatasaray da bekliyor diyorum. 18.51’de ‘Biz de haber bekliyoruz’ diyorum. 19.00’da ‘Galatasaray da bekliyor, yalnız işler karışmaya başladı, polis soyunma odasına girmiş pankartları almış’ diyorum. 19.19’da sportif direktörüm ‘Oynamama riski var mı’ diye soruyor. ‘Ne yazık ki büyük risk var’ diyorum. 19.43’de ‘Lütfen oyuncularımıza söyleyin sosyal medya paylaşımı kessinler’ diyorum. Yerli oyuncularımız için. 19.45’te çok duygusallaştı futbolcular deniyor. Galatasaray havaalanına yola çıkmış diye haber geldi deniyor. 21.20’de ‘Ne yazık ki maç oynanmıyor eve dönüyoruz’ diye yazıyorum. ‘Uçağa öne çekebilir miyiz’ deniyor. 18.39 ile 22.30 arasında sportif direktör ile yaptığımız yazışmalar burada. Takım da çok hazırdı. Maçın oynanmamasının bizim için dezavantaj olduğunu düşünüyoruz. Galatasaray da böyle düşünebilir.

“TFF NEREDE OYNAYIN DERSE OYNAYACAĞIZ”

“Süper Kupa maçını tabii ki oynayacağız. TFF nerede karar verirse orada. Ocak ayında deniyor ama ihtimal yok. Biz nerede oynanacağına dair bir yer oynamadık. Samsun veya Ankara deniyor. Biz nerede denirse orada oynayacağız. Ocak ayı denirse hayır deriz, 7 tane maç var ocakta. Takvime baktık, çok sıkıntılı. Seçimlerin olduğu hafta maç yok, belki onun cuması. Bu TFF’nin yapacağı bir iş tabii ki.”
-1.6 milyon dolar aldınız mı?

Ali Koç: “1.3 aldık diye biliyorum ama üstüne 300 daha almış olabiliriz. Tabii ki iade edeceğiz, bizim hakkımız değil o para. TFF isterse edeceğiz, muhtemelen isteyecektir.”

“Kırmızı çizgilerimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk’süz bir Süper Kupa finalini kabul edemeyeceğimizi anlattık. Federasyon daha önce protokol yapmış ya, onun Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili görsellerini, şovlarını, ışıktı, alevdi, bayraktı, tişörttü… Onlara da saygı duyardık. Hepsini geri çekmişler. Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili hiçbir şey olmayacaktı.”

“CUMHURBAŞKANI’NIN HİÇBİR ALAKASI YOK”

“Tahmin etsek böyle bir şey, parçası olur muyuz? Bile bile lades olur mu! Yıllar sürmüş iki ülkenin ilişkisini normal seviyeye getirmek. Biz, bir diplomatik krizin niye kaynağı olalım ki. Sporun siyasetle ne alakası var. Cumhurbaşkanımızın hiçbir alakası yok. ‘Cumhurbaşkanı istedi, zorladı’ deniyor, hiçbir alakası yok. Rıdvan Dilmen’in sözlerini doğru kabul ediyorum ‘Kulüpler kabul ettiyse gidin oynayın’ demiştir.”

“BEN VARKEN, FENERBAHÇE’Yİ ŞAMPİYON YAPMAZLAR”

“Fenerbahçe ve Galatasaray… Özellikle Fenerbahçe, dönünce burada büyük haksızlığa uğradı. Belli kesimlerde Fenerbahçe ve Ali Koç sıkıntısı var. Fenerbahçe’nin 10 yıldır şampiyon olmamasını sportif tesadüf mü zannediyorsunuz? Ben şunu da iddia ediyorum, Ali Koç’un başkan olduğu Fenerbahçe bu ligde hiçbir zaman şampiyon olamaz. Aziz Yıldırım döneminde çok haksızlığa uğradık. 11 yılda 1 şampiyonluğumuz var. Bizim düşüncemiz bu. Benim Fenerbahçe başkanlığımın, Fenerbahçe’ye belli noktalarda zarar verdiği noktasına geldik. TFF, Galatasaray ve Fenerbahçe ortak bir karar alıyor, bunun tek suçlusu Ali Koç oluyor.”

“ADAY OLMAYACAĞIM!”

“Aday olmayı planlamıyorum. İnşallah, Allah’ın izniyle aday olmayacağım. Asla ‘asla’ dememeyi öğrendim. Bana soranlara, başkanlığa devam etmemeyi planladığımı söyledim.”

“KİMSE BİZİMLE HELALLEŞMİYOR!”

“Bizim otobüsümüz kurşunlandı. Dünya spor tarihinin en ağır skandalının kıyısından döndü Türkiye. Hala faili meçhul. 3 Temmuz’da öyle ağır hasar gördük ki yıllar sonra ne olduğu ortaya çıktı. Kimse bizimle helalleşmiyor. Biz Fenerbahçe olarak Aziz Yıldırım liderliğinde, bu terör örgütüne karşı ilk dik duran camiayız. Bunlar unutuluyor. Bunlar unutuluyor. 10 yıldır şampiyon olamıyoruz. Ben dönemimde yaşadıklarımı biliyorum. Bazı siyasetçiler ve malum medya mensupları diyecek ki ‘Başarısızlığını örtmeye çalışıyor, şöyle yapıyor, böyle yapıyor’ diyorlar. 10 sene oldu, benden önce Aziz Başkan döneminde de. Biz niye yabancı hakem istiyoruz. 100. yılda tüm baskıya rağmen yurtdışında oynamayı niye istiyorum, yabancı hakem olsun diye.”

“Fenerbahçeliler artık uyansın, anlasın. Birbirimize zarar vermeyelim. Bu normal değil.”

“DEVLETİMİZİN BİR ŞEY YAPMASI LAZIM”

“Futbolu TFF yönetiyor. Siyaset önümüzü kesiyor demedim ama devletimiz 3 Temmuz, otobüsümüzün kurşunlanması ile ilgili bir şey yapması lazım. Böyle bir şey nasıl faili meçhul olur böyle bir devirde. Dosyanın üstünde gizlilik vardı. Biz her gün yöneticilerimizin ifadelerini çarşaf çarşaf gazetelerde gördük. Gizlilik olmasına rağmen. Kimse gıkını çıkartmadı. Fenerbahçe tek başına ayakta durdu. Bunlar, bu örgüt en kuvvetli olduğu dönemdeydi.”

“İSTİFA ETMELİ”

“En büyük destekçisiydim ama federasyon başkanı istifa etmeli”

Kaynak: TELE1