‘Asrın Projesi’nde su boruları patladı

Yayın tarihi: 10 Ocak 2020 Cuma 5:47 am - Güncelleme: 11 Haziran 2020 Perşembe 3:39 pm

“Asrın Projesi” olarak adlandırılan “KKTC Su Temin Projesi” de 250 metre derinlikteki boruların patladığı ortaya çıktı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan su boruları deniz yüzüne çıktı. 1.6 milyar liraya mal olan Asrın projesi ! 5 yıl sonra patlak verdi.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne su temin edilmesini öngören ve “asrın projesi” olarak adlandırılan projenin açılışı 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Mersin’deki törene dönemin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, projeyi “Dünya çapında bir eser” olarak tanımlayarak, “Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli” demişti.

Erdoğan da proje için “Biz karadan gemileri yürüten Fatih’in torunlarıyız. Yeri geldi boğazda denizin altından Marmaray’ı inşa ettik, Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl açılacak” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, projeyi “Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışması” sözü ile tanımlamıştı.

5 YIL DOLMADAN BORULAR PATLADI

Tartışmaların odağında tamamlanan projenin üzerinden 5 yıl gibi bir süre geçmeden, patladı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan borular deniz yüzüne çıktı. Yaklaşık 250 metre derinlikteki borular deniz yüzeyinden görülebiliyor. Borulardan su aktığı görülüyor.

Boruların su yüzeyine çıkması, gemi geçişlerini de engelliyor.

4 YILDA TAMAMLANMIŞTI

Türkiye’den Kıbrıs’a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başladı.

1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su Eylül 2015’te Ada’ya ulaştı. Türkiye’den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.

KANAL İSTANBUL TARTIŞILIRKEN…

“Asrın Projesi”nde bu yönlü bir sorunun yaşanması, Kanal İstanbul’un yaratabileceği olumsuz etkilerin tartışıldığı bir dönemde, tartışmalara nasıl bir boyut getireceği önümüzdeki günlerde daha netleşecek.

‘Bülent Ecevit, Kanal İstanbul’u önerdi ama sonra projeden vazgeçti’

“KKTC Su Temin Projesi” de 250 metre derinlikteki boruların patladığı ortaya çıktı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan borular deniz yüzüne çıktı. Yaklaşık 250 metre derinlikteki borular deniz yüzeyinden görülebiliyor. Borulardan su aktığı görülüyor.