“Asbest bombası” uçak gemisi söküm için yola çıktı! Eylül sonunda İzmir’de

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2022 Salı 9:25 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2022 Salı 9:26 pm

900 ton asbest barındırdığı öne sürülerek ‘asbest bombası’ olarak anılan ‘Nae Sao Paulo’ isimli uçak gemisi Aliağa’da sökülecek. 5 Ağustos’ta yola çıkan gemi Eylül sonunda kentte olacak. 

Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisi İzmir’in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerine getirilmesini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayladı. Çevreciler, İzmir halkı ve muhalefet partileri “asbest bombası” olarak anılan geminin Türkiye’de sökümünün yapılmasına tepki gösterdi. Geminin ikizi olan Fransız donanmasına ait olan Clemenceau isimli geminin 760 ton asbest barındırdığı da ortaya çıktı. Bakanlık ve sökümü yapacak SÖK denizcilik geminin yüksek miktarda asbest barındırdığını reddetti.

Bakan Kurum ‘9 ton asbest var’ dediği geminin ikizinde 760 ton asbest çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bazı çevre platformları, geçen ay işlemlere itiraz etti. Konu ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Kararın iptali için gereken hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimse kuşkusu duymasın” dedi.

“ASBEST BOMBASI” YOLDA

Türkiye’de ‘asbest’ tartışmalar sürerken, söz konusu gemi 5 Ağustos’ta Rio De Janeiro Limanı’ndan hareket ederek yola çıktı. Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek, asbest, atom ve radyasyon konuları ile ilgili gerekli tüm kontrollerin yapıldığı öne sürerek geminin eylül sonunda kente geleceğini söyledi.