Arkeologları şaşkına çeviren keşif! Tarlada tesadüfen Büyük İskender bulundu

Yayın tarihi: 23 Nisan 2024 Salı 1:26 pm - Güncelleme: 23 Nisan 2024 Salı 1:26 pm

Danimarka’da bir adada Büyük İskender’in minyatür bronz portresi bulundu. Bronz portre bir tarlada tesadüfen keşfedildi.

Batı Zelanda Müzesi’nden yapılan açıklamaya göre, braket olarak bilinen bronz bağlantı parçası yaklaşık 2,7 santimetre çapında, bronz alaşımdan yapılmış ve bükülmüş koç boynuzlarından bir taç takan dalgalı saçlı bir adamın gravürlü portresini içeriyor. Arkeologlar, tasvire dayanarak, bunun 32 yaşında öldüğünde imparatorluğu Balkanlar’dan günümüz Pakistan’ına kadar uzanan antik Makedon krallığının lideri Büyük İskender’in portresi olduğunu hemen anladılar.

Arkeofili’de yer alan habere göre, Batı Zelanda Müzesi’nden arkeolog Freerk Oldenburger, “Parça, kendine özgü dalgalı saçları ve koç boynuzları gibi Büyük İskender’in tipik özelliklerini taşıyor. Tasvir, yıllar önce bulunan ve aynı stilize görüntüyü içeren başka bir braket portresinin neredeyse aynısı.” diyor.

2023’ün en önemli arkeolojik keşifleri

Yine metal bir braket olan bu diğer parça, Danimarka’nın Jutland kentinde farklı bir arkeolog grubu tarafından bulunmuştu. “Bir silah yığınının arasında saklanmıştı ve muhtemelen gümüş bir kalkan yuvasına takılan bir süs olarak tasarlanmıştı; gösteriş yapmanın bir yoluydu.”

“NEREDEYSE SANDALYEMDEN DÜŞÜYORDUM”

Oldenburger, “Oldukça dikkat çekici bir parça. Masamda gördüğümde neredeyse sandalyemden düşüyordum çünkü diğeriyle neredeyse aynı portre ama bu biraz daha kaba ve yaldızlı gümüşten değil dökme bronzdan yapılmış.” diyor.

 

Kaynak: Arkeofili