Arka kapı satışları sadece 1 ay frenlendi! Merkez Bankası gizli satışa geri döndü

Yayın tarihi: 2 Ekim 2023 Pazartesi 4:13 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2023 Pazartesi 5:07 pm

Ekonomist Selva Baziki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziranda ara verdiği “arka kapı” döviz satışlarına temmuz ve ağustos aylarında devam ettiğini ve toplamda 30 milyar dolar sattığını söyledi. Baziki arka kapı satışı ile ilgili verilerin kısıtlı olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası genel seçimlerin ardından ekonomi yönetiminde değişime gitti. Bu değişimle birlikte birçok eski dönem düzenlemesinde kademeli olarak değişti.

Ekonomi yönetiminde değişen yöntemlere rağmen ekonomist Selva Baziki Merkez Bankası’nın arka kapı satışlarından vazgeçmedi. Baziki’nin hesaplamasına göre, Ocak 2022-Ağustos 2023 dönemindeki 20 ayda TCMB’nin döviz piyasasına müdahale amaçlı “arka kapı” satışlarının toplamı 226 milyar dolara ulaştı.

Bloomberg terminalde bugün “Gizli müdahaleler geri döndü, 226 milyar dolara ulaştı” başlığıyla yayımlanan analizde, TCMB’de Gaye Erkan’ın göreve geldiği haziran ayında duran “arka kapı” satışlarının temmuz ve ağustosta yüksek hacimli olarak devam ettiği belirtildi.

Analizde, Ocak 2022-Ağustos 2023 döneminde swap ve diğer dış yükümlülükler hariç net rezervlerin 224 milyar dolarlık net girişe rağmen 2 milyar dolarlık düşüş kaydettiği, bu nedenle 226 milyar dolarlık “arka kapı” müdahalesinin olduğunun tahmin edildiği aktarıldı.

TEMMUZ – AĞUSTOS’TA 30 MİLYAR DOLAR SATILDI

Temmuz-Ağustos döneminde Merkez Bankası “arka kapı” satışlarının toplamda 30 milyar dolara ulaştığı tahminine yer verilen analizde, faiz artışları ve diğer sıkılaşma adımları ile birlikte söz konusu döviz satışlarına rağmen TL’nin bu dönemde dolar karşısında yüzde 5’lik değer kaybı daha yaşadığına dikkat çekildi.

TCMB’nin döviz satışlarının kısa vadede devam etmesini bekleyen Baziki, kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasından çıkışları teşvik eden düzenleme değişikliklerinin rezervler açısından ilerisi için bir zorluğa işaret ettiğini, döviz satışlarının devamının TL’de değer kaybını yavaşlatabileceğini ancak durdurmayacağını vurguladı. Analizde, eylülde açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024’te TL’de 2023 ortalamasına göre yüzde 26’lık değer kaybı beklendiği de hatırlatıldı.

İktidar iki politikadan vazgeçiyor! Selçuk Geçer doların gideceği yönü gösterdi

TCMB SANSÜRE DEVAM EDİYOR

Baziki, veri yetersizliği nedeniyle hesaplamalarının bazı varsayımlara dayandığını, döviz satışında gerçek rakamın daha düşük veya daha yüksek olabileceğini belirtti.