İktidar iki politikadan vazgeçiyor! Selçuk Geçer doların gideceği yönü gösterdi

Yayın tarihi: 13 Haziran 2023 Salı 12:43 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2023 Çarşamba 2:36 pm

Özel Haber: Barış Önal

Seçimlerinin ardından Türk lirasındaki erime hız kazandı. Ekonomist Selçuk Geçer liradaki erimeyi döviz kurlarındaki artışı TELE1’e değerlendirdi.  Geçer’in açıklamalarına göre AKP iktidarı Nas inadıyla faiz indiriminden vazgeçecek. Dolardaki yol haritası da enflasyona göre belli olacak. Geçer enflasyonda ENAG verilerinin baz alınmasını beklediğini söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle Türk mutfağının vazgeçilmezi soğanla özdeşleşen ve Türkiye tarihinin en kritik seçimi olan 13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem Milletvekilliği seçimleri geride kaldı. Seçimlere kadar AKP İktidarı döviz ve altın fiyatlarını Merkez Bankası’nın arka kapısından rezerv satışı yaparak frenlemeye çalıştı. Seçimlerin ardından, arka kapı satışları durdu. Döviz ve altın üzerindeki baskı kalkınca Türk lirasındaki kan kaybı hızlandı. Dolar kuru 24 liraya euro kuru ise 25 liraya dayandı. Yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü gram altın fiyatları ise bin 498 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Vatandaş ise enflasyon karşısında hızla eriyen parasının değerini koruya bilmek için döviz ve altına ilgi göstermeye başladı.

Ekonomist Selçuk Geçer, TELE1’den Barış Önal’a yaptığı açıklamada, AKP iktidarı ve yeni Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in döviz ve altın kurları hakkındaki yol haritasını anlattı.

Geçer politika faizlerinin bir süre daha yüzde 8.5 seviyesinde tutulacağını tahmin ettiğini belirterek, “Dövizin biraz daha yükselmesini istiyorlar. Çünkü dış ticaret açığı çok ciddi oranda artmış durumda. Merkez Bankası rezervleri boşaldı, negatifte artık. Diğer taraftan dövize ciddi bir talep var bunu karşılayabilmeleri için yeni döviz rezervlerine ihtiyaç var. Swapları yenilemekte zorlanıyorlar. Hem yabancıları hem de yerlileri ikna edebilmek adına dövizi bir miktar daha serbest bırakmak zorundalar. Olması gereken yere kadar götürmek zorundalar. Sonrasında döviz hem yerliyi hem yabancıyı ikna edecek bir pozisyona geldiğinde bir faiz artırımı yaparak piyasayı dengelemeye çalışacaklar diye tahmin ediyorum” dedi.

İKTİDAR POLİTALARINDAN VAZGEÇİYOR

Geçer, dolar kurunun enflasyon oranına kadar serbest bırakılacağını düşündüğünü söyleyerek enflasyon oranlarında ENAG’ın baz alınacağını belirtti. Geçer, “Dövizde de zaman zaman yataya bağlasa da yükseliş eğiliminin devam etmesini bekliyorum. En az enflasyon değeri kadar. Enflasyon değerini TÜİK’in enflasyonu kriter alınacağını sanmıyorum. Belki ENAG’ın enflasyonuna yakın bir seviyeye götürmeye çalışacaklar. Minimum 28 maksimumda 30-35 aralığında bir yere kadar dövizi serbest bırakıp sonrasında da faizle dengeleyip uzun süre bu seviyelerde tutmaya çalışacaklar diye tahmin ediyorum” dedi.

Selçuk Geçer’den seçim sonrası rekor dolar tahmini

“İŞ MALİYETLERİNDE DÖVİZ FİYATI ÇOK YÜKSEK”

Dolar fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ürün fiyatların da artacağını söyleyen Geçer, “İthalatın önünün kesilmesi gerekli aksi halde ödemeler dengesi krizine doğru gidebilir bu iş.  Maliyetler içerisindeki dövizin fiyatı çok yüksek. Ekranda gördüğümüz dövizle hiç alakası olmayan bir maliyet fiyatı var. Kimi yerlerde 35 liranın üzerinde fiyatlanıyor” ifadelerini kullandı.

Yurttaşların gelirlerinin de yukarı yönlü çekilmesi gerektiğini vurgulayan Geçer şunları söyledi:

“Döviz yukarı doğru giderse gelirle ilgili bir düzenleme yapılmak zorunda. Bir önceki Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 500 dolar üzerinde olması gerektiğini söylemişti. TİSK Başkanı 500 doları işaret ediyor. Cevdet Yılmaz ‘enflasyonu düşüreceğiz’ diyor ama gerçekçi değil. Enflasyona uygun gelirleri yukarı çekeceğiz diyor. Reel sektörü zorlayacaktır. Kamu harcamalarını arttıracaktır. Ama günün sonunda reel sektöre asgari ücret desteği veriliyor. Muhtemelen artırılarak devam edecek. Kamu üzerine yük oluşturacak ama öyle ya da böyle insanların gelir seviyesini tekrar yukarıya doğru çekilmesi gerekli. Asgari ücret görüşmelerinde tabloyu görmüş olacağız. İnsanlar bu enflasyona ezdirilmeye devam edilecek mi, yoksa insanlar gelir seviyelerini yukarı çekilerek rahatlatılacak mı göreceğiz. Yerel seçim var bunu da riske atmak istemeyecekler muhtemelen asgari ücretin diğer tüm ücretlerin yukarı çıkmasını sağlayacaklar diye tahmin ediyorum. Bu büyük bir risk ciddi bir ince çizgi de yürünüyor.”

“AZ MAAŞ DOĞRU BİR YÖNTEM DEĞİL”

Yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “Orta Vadeli Planda para ve maliye politikalarına dair önemli maddeler olacak” sözlerini hatırlatan Geçer, “Asgari ücretin yükselmesi maliyet etkisi oluşturur. Enflasyonu yukarı çeker ama mutlaka asgari ücretin yukarı çekilmesi ve fiyatların dengelenmesi önemli orada da faiz enstrümanını kullanacaklar muhtemelen. Politika faizi yüzde 8.5 olsa da kredi faizleri yüzde 60larda geziyor. Buna rağmen bankalarda kredi kullandırtmıyor. Kolay iş değil. bir yandan orta vadeli programla ilgili Cevdet Yılmaz ‘para ve maliye politikalarına dair önemli maddeler olacak’ dedi. Bu eşittir memura emekliye çalışana asgari ücretliye az maaş vermek olarak planlanırsa bu insanların daha da fakirleşeceği yoksullaşacağı pahalılık altında daha da ezileceği anlamına gelir. Bu doğru bir yöntem değil” diye konuştu.