Arjantin’de aşırı sağ yüzde 55 ile iktidara geldi

Yayın tarihi: 20 Kasım 2023 Pazartesi 9:48 am - Güncelleme: 20 Kasım 2023 Pazartesi 12:52 pm

Arjantin’de Devlet Başkanlığı Seçimleri’ni, Merkez Bankası’nı kaldırma ve dolarizasyon sözü veren aşırı sağcı Javier Milei, yüzde 55 ile kazandı.

Arjantin’de Devlet Başkanlığı Seçimleri’nde sandıkların yüzde 94’ünden fazlası açıldı. İlk sonuçlara göre aşırı sağcı Özgürlük Gelişimi Partisi’nin adayı Javier Milei yüzde 55,82 ile kazandı.

Javier Milei, “Çöküş modelinin sonu geldi, artık geriye dönüş yok. Nereden gelirse gelsin yeni Arjantin’e katılmak isteyen herkes memnuniyetle karşılanacak. Şiddete başvuranlara, düzeni bozanlara yer yok. Kanunları uygulamada amansız olacağız. Arjantin’de çöküşün sonu bugün başlıyor ve bugün ülke tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Devletin paylaşacak bir ganimeti olduğu düşüncesi son buluyor. Bugün Arjantin’in yeniden inşası başlıyor” ifadelerini kullandı.

Mevcut Ekonomi Bakanı Sergio masa ise oyların yüzde 44,17’sini aldı.

TESTERELİ MEYDAN OKUMA VE İSRAİL BAYAĞI!

Milei, kamuoyunda tartışma yaratan söz ve eylemleriyle gündeme gelen bir isim.

Milei’nin, miting meydanlarında çalıştırdığı testere salladığı görüntülerle akıllarda yer etti.

Milei başka bir mitingde ise İsrail Bayrağı sallayarak, Gazze’ye yapılan saldırılara desteğini gösterdi.

“KISA VADELİ MİNARŞİST, FELSEFEDE ANARKO KAPİTALİST”

Javier Milei kendisini, “Kısa vadeli minarşist” ve “felsefede anarko kapitalist” olarak niteliyor. Milei’nin seçim sırasındaki en dikkat çeken vaadi ise Merkez Bankası’nı kapatmak ve ekonomide dolarizasyon sağlamak.

İtalyan kökenli Ekonomist ve Yazar Milei, 22 Ekim 1970 tarihinde ülkesinin başkenti Buenos Aires’te doğdu. Babası otobüs şoförü olan Milei, daha sonra otobüs şoförlüğü sektörünü yöneten bir iş insanı oldu. Gençlik yıllarında ise ulusal ligde mücadele eden CA Chacarita Juniors futbol takımında kaleci olarak yer aldı.

Çocukluk yıllarında anne ve babasının kendisini dövdüğünü ve sözlü tacizde bulunduğunu söyleyen Milei, bu yüzden ailesiyle konuşmadığını söyledi. Milei ayrıca, ağırlıklı olarak Rollings Stones’un şarkılarını yeniden düzenleyen Everest adlı grupta solistlik yaptı.

Javier Milei, 2021 yılında yapılan seçimlerde aldığı yüzde 17 oyla üçüncü sırada yer aldı ve “Ulusal Milletvekili” seçildi.

 

Almanya yerel seçimlerinde iktidar kan kaybederken aşırı sağ yükselişe geçti

Kaynak: TELE1