Almanya yerel seçimlerinde iktidar kan kaybederken aşırı sağ yükselişe geçti

Yayın tarihi: 9 Ekim 2023 Pazartesi 5:34 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2023 Pazartesi 5:34 pm

Almanya’da iktidarda bulunan SPD, Yeşil Parti ve Liberal Parti yerel seçimlerde oy kaybederken aşırı sağcı AfD’nin oy artışı dikkat çekti.

Almanya’da Eyalet Meclisi seçimleri sona erdi.

Der Spiegel dergisinin haberine göre seçimleri Bavyera’da Hristiyan Sosyal Birlik Partisi(CSU) kazanırken Hessen’de ise Hristiyan Demokrat Birlik Partisi(CDU) kazandı.

İktidarda bulunan Sosyal Demokrat Parti(SPD), Yeşil Parti ve Liberal Parti’de oy düşüşü yaşanırken aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi’nin(AfD) oy artışı dikkat çekti.

SAĞ YÜKSELİŞTE

Sandık çıkış anketine göre, CDU, Hessen’de 2018’deki seçimlere göre oyunu 8,5 puan artırarak yüzde 35,5 ile birinci sırada çıktı.

İki eyalet ülkedeki muhafazakar partilerin “kalesi” olarak biliniyor.

Hessen eyaletinde son 24 yıldır yerel seçimleri ana muhalefetteki CDU, Bavyera’da ise 1957 yılından bu yana CSU kazanıyor.

Bu seçimde Bavyera eyaletinde ise, CSU oyların yüzde 37’sini alarak birinci parti oldu. CSU’nun oyları bir önceki seçime göre 0,2 puan azaldı.

CSU böylece son 70 yılın en kötü sonucunu almış oldu. CSU daha önce eyalette tek başına iktidar olarak birçok kez hükümet olmuştu.

Bavyera’da da en büyük sıçramayı ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yaptı. Bir önceki seçime göre oyunu 4,8 puan artıran AfD yüzde 15 ile üçüncü en çok oy alan parti oldu.

SPD’DE DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un üyesi olduğu SPD ise 5 yıl önce yapılan seçimlere göre Hessen’de 3,8, Bavyera’da ise 1,2 puan kaybetti.

Hessen eyaletinde SPD’nin Başbakan adayı Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’di. SPD, bu eyalette yüzde 15 oranında oy alabildi.

Alman medyasındaki haberlerde, Faeser’in bu sonuçlardan sonra İçişleri Bakanlığı görevini bırakıp bırakmayacağının merak edildiği yorumlarında bulunuldu.

Yeşiller Partisi’nin, bir önceki seçimlere göre oyları Bavyera’da 4,3, Hessen’de ise 1,6 puan azaldı.

Hür Demokrat Parti (FDP) ise Bavyera’da yüzde 3 oy ile meclis dışında kalırken, Hessen’de yüzde 5’lik seçim barajını geçip geçmeyeceği oyların tamamının sayılmasının ardından belli olacak.

Almanya’da uçağa saldırı tehdidi! Havalimanında uçuşlar durduruldu