Araç sahipleri Ek MTV’yi ödemezse ne olur?

Yayın tarihi: 29 Eylül 2023 Cuma 10:29 am - Güncelleme: 29 Eylül 2023 Cuma 10:29 am

AYM’nin Ek MTV’nin iptaline yönelik başvuruyu reddetmesi sornası vatandaşlar ‘Ek MTV‘yi ödemezsem ne olur?’ sorusu sormaya başladı. Ek MTV’yi ödemeyen araç sahiplerine bazı yaptırımlar uygulanacak. İşte tüm detaylar…

Anayasa Mahkemesi (AYM), 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla bir seferlik getirilen ek MTV’nin iptal davasında dün nihai kararını verdi. Dosyayı esastan inceleyen AYM, düzenlemenin hem iptali hem de yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin başvuruyu reddetti. Araç sahipleri böylece ek MTV’yi ödeyecek. Peki ek MTV ödemeyenlere ne gibi yaptırımlar var? İşte detaylar…

ÖDEMEYENLER ARAÇ SATAMAYACAK MUAYENE EDEMEYECEK

Taşıtların satış ve devrinin yapılabilmesi için MTV’nin ve ek MTV’nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmediği takdirde araç muayeneleri de yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kapatma işlemleri mümkün olamayacak. Ayrıca vergi, amme alacağına dönüşecek olup bu alacak için vergi daireleri tarafından borcun tahsili için faiziyle icra işlemleri yapılması hatta haciz uygulanması da söz konusu olabilir.

EK MTV NE ZAMAN ÖDENECEK?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri için belirlenen ödeme planına göre, ağustos ve kasım aylarında iki farklı taksitte ödeme yapılması mümkündür. İlk taksidin son ödeme günü 6 Eylül 2023 olarak belirlenmiştir. İkinci taksit ise kasım sonuna kadar ödenmelidir.

MTV ÖDEMELERİ NASIL YAPILIYOR?

MTV ödemeleri için çeşitli elektronik ödeme seçenekleri mevcuttur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi “www.gib.gov.tr”, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden ödemeler online olarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca, borçlar anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartları, banka hesapları, yurtdışındaki bankalara ait kartlar, anlaşmalı banka şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve vergi dairelerinin vezne hizmetleri ile PTT şubelerinden ödenebilir.

DEPREMZEDELER EK MTV ÖDEMEYECEK

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ ile Sivas’ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV’den istisna tutuluyor.

Anayasa Mahkemesi’nden ek MTV kararı