Antideprasan satışlarında patlama! “Bakanlık acilen Ruh Sağlığı Konseyi kurmalı”

Yayın tarihi: 17 Ekim 2022 Pazartesi 9:31 am - Güncelleme: 17 Ekim 2022 Pazartesi 9:31 am

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, pandeminin ardından antidepresan satışlarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığı bünyesinde acilen bir Ruh Sağlığı Konseyi oluşturmak gerekiyor” dedi.

Hürriyet Yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde pandemi sonrasında yaşanan uykusuzluk, obezite ve depresyon sorunlarını gündemine aldı. Prof. Müftüoğlu, antidepresan ilaç satışlarında patlama yaşandığının altını çizerken, Sağlık Bakanlığı bünyesinde acilen ‘Ruh Sağlığı Konseyi’ kurulması gerektiğini söyledi.

Prof. Müftüoğlu, bugünkü yazsının ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“OBEZİTE, UYKUSUZLUK VE DEPRESYON…”

“Pandeminin başından bu yana bu köşede ısrarla şu bilginin altını çiziyoruz: COVID-19 pandemisi beraberinde mutlaka ama mutlaka 3 ayrı pandemi daha getiriyor. BİR, obezite pandemisi. İKİ, uykusuzluk pandemisi. ÜÇ, depresyon pandemisi. Bilimsel araştırmalar bu düşüncemizi çoktan doğruladı. Sağlık Bakanlığı görevlileri de aynı doğrulamaları tekrarlıyor.

“ANTİDEPRESAN KULLANIMI YÜZDE 70 ARTMIŞ”

“Bakanlık verilerine bakılırsa son 11 yılda antidepresan ilaç kullanım miktarı yaklaşık yüzde 70 artmış. Depresyon pandemisindeki bu dikkat çekici gelişmeyi psikiyatri uzmanı arkadaşlarım da doğruluyor. Daha önce de gündeme getirmeye çalıştım. Hemen ve acilen Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir Ruh Sağlığı Konseyi oluşturmak ve bu konseyin/bilim kurulunun önerileri doğrultusunda yeni çözümler üretmek gerekiyor.”

Antidepresan ilaç için eczanelerin camlarını kırdı